Statsminister Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria tände ljus under en minnesstund med ljuständning för flygoffren i flygolyckan i Iran. Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen och kronprinsessan hedrade offren i flygkraschen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria tände ljus i Storkyrkan i Stockholm för att hedra offren för flygkatastrofen i Iran.

– Att minnas en människa är en kärlekshandling, sade domprost Hans Ulfvebrand.

Orgelmusik, körsång och en cellosvit fyllde kyrksalen med toner från Johann Sebastian Bach, det lästes en bön på svenska och engelska om människans plikt att göra världen till en bättre plats, och Hans Ulfvebrand påminde om vikten av att minnas dem som dött.

– Att minnas en människa är en kärlekshandling. Jag tror att det är otroligt viktigt att vi får samlas just i sorg och förtvivlan och oro, sade Ulfvebrand till TT strax före ceremonin.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Sammanlagt 176 människor dödades när ett ukrainskt passagerarflygplan sköts ned efter starten från flygplatsen i Irans huvudstad Teheran den 8 januari. Av offren var 17 personer hemmahörande i Sverige.

– Det som har hänt är fruktansvärt. Skulle det ha varit en nära till mig, så hade jag varit helt uppriven och uppgiven, sade Ulfvebrand.

Ministrar på plats

Stefan Löfven (S) och kronprinsessan Victoria inledde ljuständningen, och strax bildades en kö genom altargången när många av besökarna reste sig för att tända ett ljus.

– Att tända ett ljus, att sända en annan människa en tanke, är i mina ögon en bön, sade domprosten Hans Ulfvebrand.

På plats fanns flera ministrar, däribland utrikesminister Ann Linde (S) och MP-språkröret och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

M-ledaren: ”Självklart krävs ekonomisk kompensation”

Även oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) deltog i ceremonin.

– För att hedra de som omkom och deras familjer, och visa att det är väldigt många i Sverige som tänker på dem, sade Kristersson.

Moderatledaren säger att han tycker att det borde riktas krav på kompensation från Iran.

– Alla förstår att ekonomisk kompensation aldrig kan ersätta människoliv, men självklart krävs det betydande ekonomisk kompensation till de familjer som har blivit drabbade av det här förfärliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet