Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidöpartierna föreslår åtgärder för att försöka stävja brottsligheten bland yngre. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Regeringen och SD vill införa hemliga tvångsmedel mot barn och unga

Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna vill att hemliga tvångsmedel ska kunna användas mot barn under 15 år, och tillsätter nu en utredning i frågan. Tidöpartierna föreslår även ytterligare åtgärder för att försöka stävja brottsligheten bland yngre.

På torsdagen höll justitieminister Gunnar Strömmer (M), Katja Nyberg (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Robert Hannah (L) en pressträff, där de presenterade en nytillsatt utredning som ska se över en rad lagförslag för att förebygga brott som begås av barn och unga.

Åtgärderna, vilka beskrivs som ”nya effektiva verktyg”, ska underlätta för de brottsbekämpande myndigheterna att förhindra, utreda och lagföra brott.

Bland annat vill Tidöpartierna att åldersgränsen sänks, från 15 till 12 år, när det gäller öppna insatser från socialtjänsten mot föräldrarnas vilja.

”Kan handla om mobilavlyssning”

De vill även möjliggöra hemliga tvångsmedel mot barn och unga. I dagsläget får befintliga sådana inte användas mot barn under 15 år.

– Vår utgångspunkt är att dagens begränsningar inte längre tjänar sitt syfte, utan kan dessvärre ligga i vägen för brottsbekämpande myndigheter, säger Gunnar Strömmer.

– När det gäller hemliga tvångsmedel kan det handla om avlyssning av en mobiltelefon exempelvis.

Utredaren ska även få ta ställning till hur preventiva tvångsmedel ska kunna användas mot personer under 15 år.

Regeringen och SD vill därtill analysera behovet av att kunna anhålla och häkta brottsmisstänkta personer under 18 år i fler fall än i dag och ge poliser utökade befogenheter. I dag är utgångspunkten att bara frihetsberöva som en sista utväg.

Utredningen ska vara klar senast i december 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.