Regioner köpte skyddsutrustning för miljoner som inte höll måttet

Uppdaterad
Publicerad

Minst nio av Sveriges regioner har fått reklamera skyddsmaterial som inte hållit måttet under coronapandemin. Det visar en kartläggning som SVT gjort. Oftast har man fått ersättning i form av pengar eller nya produkter – men i flera fall har man fortfarande inte kommit överens med leverantören.

När coronaviruset spreds våren 2020 uppstod en extrem efterfrågan på skyddsutrustning – samtidigt som det rådde en global brist.

Myndigheter lättade på regelverk och kommuner, regioner och privata vårdbolag köpte allt de kunde komma över – också från nya och okända leverantörer.

SVT Nyheter granskar

– Det gick väldigt fort och det hände så mycket att vi var tvungna att testa nya vägar. Oftast var det lyckosamt men ibland inte, säger Jesper Zetterström, upphandlingschef på Region Kalmar, där man upptäckte att en uppsättning med 3 000 andningsskydd inte höll måttet när de testades.

Och Kalmar var långtifrån ensamma.

Banden lossnade

SVT:s kartläggning visar att minst nio regioner drivit reklamationsärenden mot leverantörer av skyddsutrustning under det gångna året, oftast kring produkter som köpts under pandemins första skede. (Se faktaruta.)

De flesta reklamationerna har gällt just olika sorters munskydd och andningsmasker.

I Västernorrland märkte man att banden lossnade i en uppsättning med drygt 3 600 munskydd.

I Halland har man reklamerat en halv miljon masker, i Skåne 230 000 och i Värmland 50 000.

Illaluktande medel och handskar som spricker

I de flesta fallen har produkterna bytts ut eller ersatts med pengar. Men det finns också ärenden som fortfarande pågår.

Västra Götaland fick problem med desinfektionsmedel som köpts in för 1,7 miljoner men inte gick att använda eftersom det luktar illa.

I Blekinge och Stockholm har man reklamerat stora mängder skyddshandskar som spricker när man tar på dem. De kommer från ett och samma företag, som ingen av regionerna hittills kommit överens med.

Inom Region Stockholm har man fått problem med produkter för totalt över 100 miljoner, bland annat förkläden och overaller.

I Kalmar tror man sig ha en lösning i sikte.

– Det kommer sannolikt att landa i en ersättningsleverans, säger Jesper Zetterström.

Vet du mer om problemen? Kontakta SVT:s reporter.

LISTA: Regionernas reklamationer

Dessa regioner uppger i SVT:s enkät att de gjort reklamationer av skyddsutrustning under pandemin:

Sörmland: munskydd och handsprit, fått tillbaka ca 600 000 kronor.

Kalmar: 3.000 andningsskydd som kostat 45 kronor styck. Pågående ärende – se artikeln.

Blekinge: handskar, pågående ärende samt plastvisir, avslutat ärende där man fått tillbaka 40 000 kronor.

Skåne: 230 000 andningsskydd till en kostnad av 6 miljoner, får ersättningsprodukter.

Halland: 2 miljoner munskydd, varav 500 000 oanvända när reklamationen gjordes.

Västra Götaland: Ytdesinfenktionsmedel som inte kan användas på grund av lukt. Värde 1,7 miljoner. Pågående ärende.

Värmland: 50 000 andningsskydd som köptes för 1,5 miljoner, ersatta med nya skydd.

Västernorrland: 3 665 andningsskydd, pågående ärende. Munskydd där öronbanden lossnade, har fått kompensation på 10 procent av fakturan 117 000 kronor.

Stockholm: En rad reklamationer och andra konstaterade felaktigheter med bland annat munskydd, handskar och förkläden, fördelade över flera av regionens verksamheter och bolag. Värde sammanlagt över 100 miljoner. Vissa ärenden avslutade, andra pågående.

Övrigt: En region anger att man kan komma att göra en reklamation men att man ännu inte bestämt sig. En annan uppger att man reklamerat en mycket liten mängd injektionsdoser i samband med årets vaccinering.

Källa: Enkätsvar från respektive region.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet