Underkände masker för miljoner – har släppt kraven på ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Masker för över 30 miljoner kronor skickades tillbaka efter att kvaliteten fått underkänt. En reklamationsprocess drogs igång men avbröts innan ärendet nådde domstol. De ansvariga menar att man skulle riskera att förlora ännu mer av skattebetalarnas pengar – medan leverantören å sin sida menar att maskerna håller måttet.

Inköpen till Region Stockholm gjordes under pandemin av regionens så kallade Command Center vid Karolinska universitetssjukhuset.

I fjol valde man att skicka tillbaks en jättebeställning på två miljoner ansiktsmasker efter att de inte bedömts klara kraven på skyddsutrustning. Samtidigt tillbakavisade bolaget som sålt maskerna att de skulle ha några brister, och enligt Karolinska pågick en reklamationsprocess, vilket SVT rapporterade om i augusti.

SVT Nyheter granskar

När SVT följer upp ärendet visar det sig dock att de ansvariga valde att avbryta processen och inte driva ärendet vidare till domstol.

Enligt Helena Sundén, kanslichef för rättskansliet vid Karolinska universitetssjukhuset som gjorde bedömningen, gick man igenom leverantörens utfästelser och kom fram till att det fanns en stor risk att regionen skulle förlora en eventuell tvist.

– Vi hade inte ett bevisläge som gjorde att vi med stor sannolikhet kunde vinna processen i domstol.

Diskuterat signalerna

Samtidigt säger hon att man diskuterat vilka signaler som beslutet kan skicka ut.

Vad säger du till den som tycker det är upprörande att 30 miljoner av skattemedel går upp i rök?

– Under pandemin fanns det omständigheter som gjorde att vi tog risker som vi inte skulle tagit annars. Men vi såg att det mest ansvarsfulla var att inte driva processen vidare, för hade vi tappat den i domstol så hade det kostat skattebetalarna ännu mer.

Leverantören: Skydden håller måttet

Leverantören Wequitys vd Johannes Eriksson skriver till SVT att man inte kan kommentera regionens beslut att inte starta någon rättslig process. ”Jag kan bara upprepa att den aktuella modellen av andningsskydd är testade och certifierade av Europeiska anmälda organ och därmed godkända för användning inom EU.”

Enligt Karolinska har Wequity också återkommit till regionen via sitt juridiska ombud, och frågan har flyttats från Karolinska till Region Stockholms serviceförvaltning. Johannes Eriksson uppger i en kommentar till detta att Wequity ”ser fram emot en konstruktiv dialog och är glada för att vi får möjlighet att diskutera en lösning på avtalsfrågan.”

I höstas fick Karolinskas testing av skyddsutrustning åt Region Stockholm kritik i en granskning som gjordes av tidningen Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet