Foto: SVT

Reinfeldt: Jag har förstått att vi lever i kollaps

Uppdaterad
Publicerad

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt talade i måndags vid en gala anordnad av Postkodlotteriet. Han talade bland annat om flyktingars utsatthet och om ordet kollaps: – Om Sverige är i kollaps, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien?

I talet, som filmades av Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, sade Reinfeldt bland annat detta:

– Det är verklig utsatthet att sätta sin familj på en båt som man inte vet om den kommer över havet. Det är verklig utsatthet att fly fast man inte vet vart man är på väg, om man kommer fram, om man ens överlever. Men det är så när alternativet inte är möjligt att leva med. Därför måste man fly. Det är utsatthet.

– I vårt land har vi nu börjat använda ord för att beskriva vad Sverige är utsatt för och jag har förstått att vi lever i kollaps. Allt har slutat fungera. Med den typen av ord så är vi där igen – vad betyder ord i vår tid? Jag har ägnat några veckor åt att träffa folk och fråga i detta kollapsens land hur julhelgen var. Hur var det att fira jul i kollaps? Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien? sade Fredrik Reinfeldt.

Se klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet