Reinfeldt: Myndigheter måste vara noggranna

Uppdaterad
Publicerad
Statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanar landets myndighetschefer att vara mer noggranna med hur skattepengar används efter avslöjanden om dyra personalfester.

-Det är väldigt många välavlönade chefer som har att tänka måttfullhet och ansvarsfullhet när det gäller användningen av skattebetalarnas pengar, säger han.

-Jag förordar att de var och en blir bättre på att tänka igenom det.

Reinfeldt vill dock inte gå tillbaka till ett system med ökad centralstyrning av myndigheterna.

-Vi har självständiga myndigheter och verk med starka chefer med stort eget budgetansvar. Då är risken större att fler inte följer regler och riktlinjer och fler inte visar tillräckligt omdöme. Nu är det viktigt att de gör det, säger statsministern.

S vill ha granskning

Socialdemokraterna kräver en granskning av samtliga myndigheter. Ordföranden i riksdagens justitieutskott Morgan Johansson vill att regeringen skall ”strama upp sina myndigheter” och ta ett samtal med var och en av cheferna.

-Jag frågar mig hur regeringen har kunnat släppa sina myndigheter så här, vind för våg, säger Johansson till Dagens Nyheter.

Tidningen avslöjade i måndags att Säkerhetspolisen förra sommaren bjöd sina drygt 1 000 anställda på en fest med James Bond-tema. Notan gick på 5,3 miljoner kronor och omfattade bland annat galamiddag och komiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer