Mikael Damberg och Fredrik Reinfeldt vid riksdagens frågestund. Foto: SVT

Reinfeldt värjde sig mot Nuon-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt slog i dag tillbaka mot kritiken om Nuon-affären i riksdagen: – Regeringen har inte fattat något beslut om affären. Men i Vattenfalls styrelse satt en S-minister då, sade han.

Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, inledde dagens frågestund med statsministern med att ställa frågor kring den starkt kritiserade Nuon-affären. Han sade att Reinfeldt har glidit på svaren på varför statliga Vattenfall för fyra år sedan köpte det holländska bolaget.

– Det var den största kontantaffären i Sveriges historia, en mycket dålig affär. Statsministerns egna tjänstemän avrådde från att godkänna affären. Varför godkände statsministern den trots det? undrade Damberg.

”Regeringen har inte fattat beslutet”

– Jag ger samma svar som i andra sammanhang – regeringen har inte fattat något beslut utan det har gjorts i Vattenfalls styrelse, svarade Fredrik Reinfeldt.

Han tillade att beslutet var förankrat i regeringen genom ansvarigt statsråd, Maud Olofsson.

– Det har hon redogjort för, sade Reinfeldt och fortsatte:

–  Jag ifrågasätter om det är möjligt att som S nu gör i kampanjer, att påstå att 97 miljarder förlorats. Det vore intressant om Damberg kan redogöra för hur Stefan Löfven kommit fram till siffran. Jag tror det är för tidigt att säga något om det. Nuon är en del av Vattenfall, avkastningen har gått upp, man måste se till mer än pris.

Reinfeldt: S-minister satt i styrelsen

Och så ställde han en fråga till Mikael Damberg:

– Vid det här tillfället satt den socialdemokratiske näringsministern Anders Sundström i styrelsen för Vattenfall. Finns det inget ansvar i Vattenfalls styrelse för detta beslut?

– Allt detta kokar ner till ansvar, svarade Damberg.

– Statsministern har lätt att peka finger åt andra men har svårt att se sig själv i spegeln. Statsministern och regeringen måste ta eget ansvar för sin politik.

Damberg: Min fråga kvarstår

Varför agerade inte Reinfeldt om han var informerad, undrade Damberg.

– Det är en affär på 97 miljarder kronor som regeringskansliets egna tjänstemän säger var alldeles för dyr. Min fråga kvarstår: Varför godkände regeringen att Vattenfall köpte Nuon för 97 miljarder kronor?

– Jag upprepar mig därför att Mikael Damberg har svårt att återge vad jag säger. Regeringen har inte fattat något beslut i ärendet. Om Mikael Damberg känner till något annat sätt att fatta beslut om Vattenfall, som gällde på Socialdemokraternas tid vid makten, vore det intressant att höra om det, sade Reinfeldt.

– Däremot var det ansvariga statsrådet Maud Olofsson förankrad kring affären så som hon redogjort för, men det skiljer inte beslutet från Vattenfalls styrelse. Och där satt den tidigare socialdemokratiske näringsministern. Förnekar Mikael Damberg det? Förnekar han att Vattenfalls styrelse har något ansvar i den här frågan? frågade han.

Reinfeldt: Står upp för regeringens ansvar

– Det pinsamma för statsministern blir att regeringskansliet har tillstått att de hade uppgifter från sina tjänstemän att det här inte var bra en affär för Vattenfall. Men man informerade inte styrelsen om de här underlagen. Styrelsen fick inte veta att regeringskansliet inte trodde affären var lönsam, sade Damberg.

– De som fattade beslutet i styrelsen ska nu framställas som att de inte visste någonting, beroende på att där satt en socialdemokratisk näringsminister. Det är en fullkomligt fantastisk slutsats. Jag är absolut beredd stå upp för det ansvar som regeringen har haft eftersom vi var förankrade via  Maud Olofsson, men socialdemokratin måste börja se till vilka som har fattat beslut och att det har man också ett ansvar för, sade Reinfeldt och därefter fortsatte frågestunden med andra ämnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet