Följ med forskaren på fästingjakt: ”På Öland så har jag tagit tio fästingar per kvadratmeter”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med forskaren på fästingjakt: ”På Öland så har jag tagit tio fästingar per kvadratmeter”. Foto: SVT/Jessica Gow, TT

TBE kryper upp genom landet: ”Vanligare även i Norrland”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit högt tryck på att vaccinera sig mot den fästingburnasjukdomen TBE i år. Redan i maj hade den största den störstavaccinleverantören i Sverige sålt lika många doser som hela förraåret. Nu har de nått en ny rekordnotering på 1,5 miljoner doserunder 2023.

Efterfrågan på TBE-vaccin ökar kraftigt. Pfizer, som tillverkar majoriteten av alla TBE-doser som används i Sverige, har sedan 2014 nästan fyrfaldigat sina leveranser. Trots det ökar sjukdomsfallen, vilket kan bero på att fästingpopulationen ökat men också medvetenheten kring sjukdomen.

– Tidigare var det många som gick runt med fästingburna sjukdomar utan att få en korrekt diagnos. Nu är både den medicinska vetenskapen och allmänheten mer observanta och kunniga kring TBE, säger Thomas Jaenson som är professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet.

Klimat

Allt fler sjukdomsfall

Under 2021 och 2022 anmäldes rekordmånga TBE-fall och antalet smittade har legat kvar på en hög nivå fram till juli i år. Riskområdena finns i delar södra och mellersta Sverige. Men sjukdomen kryper längre norrut i takt med ett varmare klimat som gör det enklare för fästingarna att överleva vintern.

– Det finns mycket fästingar i nästan alla TBE-områden och de blir vanligare i Norrland. Därför finns det också en risk att sjukdomsfallen kommer att öka framöver, fortsätter Thomas Jaenson.

Ett bra sätt att skydda sig mot TBE är att undvika områden där det finns mycket fästingar, menar Thomas Jaenson.

– Om man ändå ger sig in i den typen av områden är det bra att ha på sig stövlar och ljusa långbyxor. Skulle man bli biten av en fästing är det också viktigt att ta bort den så fort som möjligt, då minskar risken för att bli smittad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet