Nu har bensinpriset gått över 16 kronor/liter. Foto: Wikimedia commons/TT (arkiv)

Rekordhögt bensinpris – spränger 16-kronorsgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Bensinpriset har för första gången sprängt 16-kronorsgränsen och med sommarens högsäsong för dörren visar marknaden inte heller några tydliga tecken på en stundande nedgång.

– För den som vill ha ett sänkt bensinpris så är det dåliga odds, om vi ser till marknaden, säger Ulf Svahn, vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige till SVT Nyheter.

Sommaren vid bensinpumparna kan svida mer i plånboken än på länge, i alla fall mätt i bensinpris per liter.

På fredagsmorgonen höjde nämligen de ledande bensinjättarna priset med 20 öre för 95-oktanig bensin på bemannade stationer, och passerade därmed den ”psykologiska 16-kronorsvallen”, något Expressen var först med att rapportera.

– Det är första gången vi går över sexton och det är det högsta priset någonsin så det är klart att det är anmärkningsvärt, säger Ulf Svahn, vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige till SVT Nyheter.

– Det har aldrig varit såhär högt, trots att råoljepriset har varit högre, vilket man ska ha med i bilden.

Långsiktig trend

Råoljepriset stigit, vilket har bidragit till ett högre bensinpris. De främsta skälen till högt bensinpris är dock, enligt Svahn, skatter på bensin och en svag krona jämfört med den amerikanska dollarn.

Några omedelbara effekter på körandet säger sig Svahn inte se. Däremot går trenden mot bränslesnålare bilar, och priserna kan påverka debatten om diesel kontra besin.

– Vi brukar inte kunna se det i efterfrågan, utan det ligger som en långsiktig trend där folk köper nya bilar och väljer något energieffektivare, säger han.

Inga tecken på nedgång

Vad händer då framåt? Ulf Svahn ser i varje fall inte några marknadstecken på att oljepriset sjunker inom kort. Det skulle antingen kräva att priset på råolja sjunker, eller att den svenska kronan stärks.

Några klara tecken på det saknas dock och givet att sommarhalvåret är den så kallade ”driving season”-perioden där folk kör mer, så är Ulf Svahn tveksam till att priset kommer att sjunka inom kort.

– För den som vill ha ett sänkt bensinpris så är det dåliga odds, om vi ser till marknaden.

2012 noterade en obemannad bensinstation i Grums ett pris på 16,03, men nu har alltså rekordet för bemannade stationer slagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.