2,9 miljoner unika webbläsare besökte SVT:s sajt under valdagen. Foto: SVT

Rekordpublik för svt.se under valdagen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s nyhetstjänst med valkompassen genererade på valdagen hela 5,3 miljoner besök (varav 2,9 miljoner unika webbläsare). Dagen efter kom en ny rekordsiffra med 6 miljoner besök för att ta del av valresultat, fördjupning och analys.

– Det här är resultatet av ett ambitiöst och hårt arbete av väldigt många människor med väldigt många olika kompetenser, säger SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg.

Den tidigare toppnoteringen, från terrordådet vid Drottninggatan i april förra året, låg på 3 miljoner besök (varav 1,6 miljoner unika webbläsare).

5,4 miljoner genomförda valkompasser

Inför valet har SVT satsat mer än någonsin på den lokala bevakningen och tagit fram valkompasser för både riksdag, kommun och landsting – totalt 311 olika valkompasser.

Valkompassen 2018

– Vi har vid sidan av den vanliga politikbevakningen erbjudit ett guidande material där användarna själva kan se vad partierna och kandidaterna står för och bilda sig en uppfattning. Där har våra valkompasser varit centrala. Att det har funnits behov av detta ser vi i de här siffrorna – många var inne på valdagen för att göra valkompasserna, säger Charlotta Friborg.

Valvakan följdes av miljoner

Valvakan i SVT1 nådde under kvällen 4,4 miljoner tittare och räknar man in valvakan i SVT2, med fokus på kommun- och landstingsvalen, nådde SVT:s valvakor 4,7 miljoner.

– Jag är så stolt över vår professionalitet och vårt enorma genomslag. Det är ett kvitto på publikens uppskattning och ett resultat av ett väldigt hårt arbete på redaktionerna, säger Anne Lagercrantz, divisionschef på riksnyheterna.

Varför valde så många människor att ta del av SVT:s valbevakning?

– Vi förväntas vara duktiga på politikbevakning, och ska så vara. Just kombinationen av reportrar med djupt politiskt kunnande, kvalificerade analyser, faktakollare, datajournalister, videoberättande, visualiseringar och till det lokala redaktioner över hela landet som kan ta fram viktig och relevant information för vår publik ger vår unika position i medielandskapet, säger Charlotta Friborg.

Vad kan man vänta sig av SVT Nyheters valbevakning den kommande tiden?

– Vi är i ett oklart parlamentariskt läge, och valet är inte färdigräknat ännu. Så – det kommer vara fortsatt hårt fokus på politik på vår sajt och i våra sändningar. Vår ambition är att fortsätta ge vår publik riktigt kvalificerad och initierad bevakning även de kommande dagarna och veckorna, avslutar Charlotta Friborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valkompassen 2018

Mer i ämnet