Varm vinter krossar rekorden

Uppdaterad
Publicerad

Vintern har varit rekordvarm i hela Sverige. Nya siffor från SMHI visar att snittemperaturen legat sex till sju grader över det normala (1961-1990) i stora delar av landet. På många platser kommer det att slås värmerekord med en hel grad.

SMHI:s preliminära siffror för vintermånaderna december till februari bekräftar vad många svenskar upplevt.

– Vi kan sammanfatta den som rekordvarm i hela landet, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI.

Klimatkrisen

Det har varit ett fastlåst väderläge där varm atlantluft kommit in från sydväst, samtidigt som vindarna runt nordpolen hålllit kvar kylan i arktis. Det har gjort att vintern i Sverige varit både varm och blöt. I söder har det regnat mycket. Växjö har haft nederbördsrekord. Medan i norr har det snöat mycket. Katterjokk har haft rekordmycket snö.

”Mycket ovanligt”

På många mätstationer har det inte uppmätts högre temperaturer sedan mätningarna startade för 100-150 år sen. På minst ett dussintal platser slås rekorden med omkring en hel grad.

– Det är mycket ovanligt när man pratar om hela vintersäsongen, säger Erik Engström.

I Uppsala, där man har mätt i stort sett sedan termometern uppfanns, har vintern inte varit så här varm sedan man började mäta år 1722, alltså för 298 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet