Enligt Smittskydd Stockholm sitter gästerna för tätt rygg mot rygg. Foto: Stockholms kommun

Restauranger stängs – risk för smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Två restauranger i Stockholm stängs för att de ”inte vidtagit tillräckliga åtgärder” för att leva upp till Folkhälsomyndighetens krav ställda för att minska smittspridningen.

Två restauranger i Stockholm tvingas stänga med omedelbar verkan för att de inte lever upp till kraven att hålla avstånden mellan gästerna för att förhindra smittspridning av corona. Det rör sig om Neverland i Söderhallarna samt Café Ragazzi på Drottninggatan.

Smittskydd Stockholm gör bedömningen både när det gäller Neverland och Café Ragazzi att respektive verksamhet ”inte vidtagit tillräckliga åtgärder”.

Coronapandemin

”Er verksamhet uppfyller inte de krav som finns”

I beslutet om stängning av Café Ragazzi skriver Smittskydd Stockholm:

”Smittskyddsläkaren bedömer därför, utifrån dokumentation från Miljöförvaltningen i Stockholms stad, att er verksamhet inte uppfyller de krav som finns, och som har meddelats er, utifrån den föreskrift som Folkhälsomyndigheten gett ut om att hindra smittspridning på restauranger. Därför har Smittskyddsläkaren tagit beslut om omedelbar stängning. Beslutet går att skriftligen överklaga.”

Enligt Smittskydd Stockholm ett av problemen att gästerna satt sig vid bord som kryssats för och att personalen inte påpekat detta för dem. Linjerna på golvet för att undvika köbildning skulle också behöva förtydligas.

Enligt Smittskydd Stockholms rapport tilläts gäster på Café Ragazzi att ”nyttja även förkryssade bord, både inomhus och på uteserveringen”. Det har lett till för mycket trängsel. Foto: Stockholms kommun

Totalt har 21 restauranger tvingats stänga i Stockholm eftersom ägarna inte följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, enligt Svenska Dagbladet. 19 har fått tillstånd att öppna igen. Det är i störst utsträckning restauranger i Stockholms stad som stängts av smittskyddsskäl. Men även två restauranger i Sollentuna, en i Sigtuna och en i Södertälje har stängts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet