Annika Strandhäll (S) klarar misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Annika Strandhäll (S) sitter kvar

Uppdaterad
Publicerad

Annika Strandhäll (S) behåller sin post som socialförsäkringsminister. Det står klart efter att Strandhäll klarade misstroendeomröstningen i riksdagen – men med knapp marginal.

Tisdagens omröstning slutade med att endast 172 röstade för misstroendeförklaringen. Det hade behövts 175 röster för att fälla ministern. Därmed klarade sig Strandhäll (S) med tre rösters marginal och får sitta kvar som socialförsäkringsminister.

113 ledamöter röstade nej till misstroendeförklaringen, 59 ledamöter avstod från att rösta. Både Centerpartiet och Vänsterpartiet la ner sina röster, precis som de tidigare meddelat att de skulle göra.

Strandhäll (S): ”Ett moderat spel”

– Det här är ett moderat spel och det är väldigt olyckligt att de använder misstroendeverktyget på det här sättet, sa Annika Strandhäll (S) till presskåren direkt efter omröstningen.

Att Annika Strandhäll skulle klara sig i omröstningen var väntat, kommenterar Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikreporter.

– Det var ju tack vare att Centerpartiet valde att lägga ner sina röster, säger Elisabeth Marmorstein i SVT Nyheters direktsändning.

Centerns aktiva stöd krävdes nämligen för att misstroendeförklaringen – som M, KD, SD och L stod bakom – skulle röstas igenom i riksdagen.

Granskning i KU

Moderaterna lämnade in en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i mitten av maj.

Bakgrunden är en granskning som just nu sker i konstitutionsutskottet om att Strandhäll valt att skilja Ann-Marie Begler från uppdraget som generaldirektör för Försäkringskassan. Moderaterna menar att Begler avsattes av politiska och valtaktiska skäl, och att Strandhäll dessutom ska ha ljugit om hur det gick till. Konstitutionsutskottets granskning väntas vara helt klar nästa vecka.

”Olyckligt och ansvarslöst”

Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna, sa i sitt anförande innan röstningen:

– Det är mycket anmärkningsvärt att Moderaterna inte kan invänta KU:s granskning.

Karlsson säger att hon betraktar M:s agerande som ”olyckligt” och ”oseriöst”.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som tog initiativ till misstroendeförklaringen, sa att Annika Strandhäll ”passerat gränsen för vad Moderaterna kan tolerera”.

Så avgörs riksdagens beslut

Minst 175 ledamöter måste rösta ja för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för en regering eller en minister. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå. 

Källa: Riksdagen 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.