Det var avslöjanden från Aftonbladet om hur Carlsson Löfdahl hyrde sin makes lägenhet som ledde till hennes utträde ur partiet. Foto: Henrik Montgomery / TT

Riksdagsledamot har tagit ut 400 000 kronor – utan att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl lämnade i vintras Liberalerna och tog politisk ”timeout”, efter att åklagare inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeri. Men trots att hon sedan dess inte har jobbat i riksdagen har hon fått ut över 400 000 kronor, rapporterar Aftonbladet.

Det var avslöjanden från Aftonbladet om hur Carlsson Löfdahl hyrde sin makes lägenhet som ledde till hennes utträde ur partiet. Hon hade då tagit ut närmare en halv miljon kronor i bidrag från skattebetalare, skriver tidningen. Åklagare valde då att inleda en förundersökning om misstänkt bedrägeri.

Men Carlsson Löfdahl lämnade bara Liberalerna – inte sin riksdagsplats. Hon valde också att ta så kallad ”timeout” i väntan på utfallet av åklagarens utredning. Det har i praktiken betytt att hon inte ska ha arbetat i riksdagen på snart ett halvår, men däremot tagit ut över 400 000 i arvode och bostadsersättningar.

Hon har också tillgång till ett årskort för tåg som kostar närmare 84 000 kronor, enligt riksdagsförvaltningen.

Kan försörjas till 65

Hade Carlsson Löfdahl lämnat sitt riksdagsuppdrag i samband med avslöjandena så hade hon ändå haft en inkomstgaranti i fem år, vilket hade uppgått till cirka 2,2 miljoner kronor. Genom att sitta kvar mandatperioden ut kan hon däremot ha sin försörjning tryggad ända till 65-årsdagen. Det eftersom hon då kommer att ha hunnit fylla 50.

Enligt Aftonbladets räkning så kan hon då får ut cirka 9,9 miljoner kronor av skattebetalarna, inklusive arvode och inkomstgaranti.

L: Hon bör lämna riksdagen

Reglerna för riksdagsledamöters ersättning om de inte arbetar kan komma att ändras, något som dock kan träda i kraft först vid nästa mandatperiod 2022.

Förundersökningen mot Carlsson Löfdahl pågår fortfarande, och enligt åklagaren är det oklart när beslut eller åtal kan väntas.

I en kommentar till SVT Nyheter säger Liberalerna att man håller fast vid sin tidigare linje, alltså att hon inte längre är del av partiet, men att man uppmanar Carlsson Löfdahl att lämna riksdagen.

SVT Nyheter söker Emma Carlsson Löfdahl för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.