”Klinikerna måste ha en nollvision mot övergrepp”, säger Jimmie Trevett som är ordförande på Riksförbundet för social och mental hälsa.

Riksförbundet för social och mental hälsa: ”Ett svek från psykiatrin mot de sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

”Oacceptabelt. Fruktansvärt. Hemskt.”

Riksförbundet för social och mental hälsa chockas över att så många människor utsatts för övergrepp inom psyk- och beroendevården.

Ordföranden Jimmie Trevett anser att det är ett svek från psykiatrin mot de sjuka.

– När man blir inlagd för psykisk ohälsa, vare sig det är med tvång eller frivilligt, så måste det vara absolut lugnt, säkert och tryggt så att man får den vård man behöver. Så det är helt oacceptabelt med sexuella övergrepp och mordförsök. Det är helt absurt, säger han.

Han menar att vården även måste erbjuda en säkrare vård för gärningsmännen. De är också där som patienter med sina psykiska sjukdomar och beroendeproblematik.

Måste ha nollvision

Övergrepp av den här typen är traumatiska vem som än utsätts och var än övergreppen sker. Men just att det har skett på psykiatriska kliniker där människor har kommit för att få hjälp och vård är upprörande, säger Jimmie Trevett.

– Klinikerna måste ha en nollvision mot övergrepp så att något sånt här aldrig inträffar. Man har inte tagit sitt ansvar om det har kunnat ske så många fall på så kort tid, säger Jimmie Trevett.

”Fruktansvärt hemskt”

Riksförbundet för social och mental hälsa stödjer och organiserar människor med psykisk ohälsa. De jobbar också för att säkerställa att den vård och service man har rätt till också finns tillgänglig.

– Jag tycker att det är fruktansvärt hemskt att människor som söker hjälp blir utsatta för mordförsök och våldtäkter, säger Jimmie Trevett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.