Rikspolischefen Anders Thornberg uppger att polisen just nu prioriterar att återupprätta ”ett högt förtroende hos allmänheten” Foto: Johan Nilsson/TT

Rikspolischefen om polishärvan: Förtroendet påverkas negativt

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Anders Thornberg kommenterar polishärvan som orsakat stor turbulens inom polisen den senaste tiden. Han uppger nu att förtroendet ”klart påverkas negativt”, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Turbulensen i polisledningen grundar sig i att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, de senaste åren anmälts två gånger för brott mot Linda Staaf.

I båda fallen har anmälningar lagts ner och Staaf har sagt att hon inte anser sig ha blivit utsatt för brott. I måndags stod det dock klart att Löfving kommer omplaceras.

Kritiken mot polisledningen

I ett mejl till Ekot skriver nu rikspolischefen att ”ett högt förtroende hos allmänheten är viktigt för att polisen ska kunna klara sitt uppdrag” samt ”att det viktiga nu är att allt genomlyses och kommer upp på bordet.”

Anders Thornberg har avböjt att kommentera uttalandet ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet