Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksrevisionen: Sänk rot-avdraget

Uppdaterad
Publicerad

Sänk taket för rot-avdraget. Det är inte tillräckligt effektivt, konstaterar Riksrevisionen som granskat rot-avdraget.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att minska rotavdraget, till exempel genom en sänkning av det maximala rotavdraget per person och år.

Avdraget har kommit till för att bland annat minska svartarbete, men Riksrevisionen ser att andra åtgärder än rotavdraget krävs för det.

”Rotavdraget i sin nuvarande konstruktion är inte effektivt utformat. Det skapar inte tillräckligt stora skatteintäkter genom minskat svartarbete och ökat arbetsutbud för att motivera statens kostnader” säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen har räknat på effekterna när det gäller svartjobbet, och kommer fram till att minskad efterfrågan på svarta hantverkstjänster har gett ökade skatteintäkter på drygt 1 miljard kronor om året.

”En blygsam siffra”

Ökningen av arbetsutbudet, då människor får tid att jobba mer när de slipper utföra de jobb som ROT avser, har inneburit ökade skatteintäkter på drygt 0,3 miljarder kronor om året.

Men statens direkta kostnader för avdraget är cirka 10 miljarder kronor för ett enskilt år. Det innebär en nettokostnad för staten på drygt 8 miljarder kronor, enlifgt Riksrevisionen.

”Självfinansieringsgraden för avdraget uppgår till 14 procent, vilket är en blygsam siffra” skriver Riksrevisionen i rapporten.

Fakta: Rot-avdrag

Avdraget för ägare av villor, bostadsrätter och fritidshus infördes 2009 för att minska svartarbetet och öka arbetsutbudet.

Tillsammans med rutavdraget får skattereduktionen uppgå till 75 000 kronor per person och år. Inför 2024 har regeringen föreslagit en tillfällig höjning av det maximala taket till 75 000 kronor samt att tillfälligt skilja på det maximala taket för rot- och rutavdraget.

Källa: Riksrevisionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.