Riskerar Camilla Kvartoft att värvas som spion?

Uppdaterad
Publicerad

Hoten mot Sverige från främmande makt ökar enligt SÄPO som i sin årsbok konstaterar att Sverige är ett attraktivt mål för främmande makt. Det är bland annat militära mål, teknik, forskning och utveckling samt människor som sökt sin fristad i Sverige som är intressanta för utländska underrättelsetjänster.  Här svarar Säpo på om Camilla Kvartoft riskerar att utsättas för värvningsförsök.

Idag presenterade Säkerhetspolisen, SÄPO, sin årsbok. Ett av de hot som ökat de senaste åren är främmande makts verksamhet i, och mot, Sverige.

Bland annat skriver SÄPO i sin årsbok att ”många länder bedriver spionage i och mot Sverige eller svenska mål utomlands. Detta görs för att få tillgång till information och teknologi”.

En del av SÄPO:s arbete, det så kallade kontraspionaget, går därför ut på att identifiera verksamheter i samhället som är intressanta för andra länders underrättelsetjänster och att varna personer som arbetar i där om underrättelsehotet.

Se klippet där Veckans brotts programledare Camilla Kvartoft får reda på om hon är intressant för utländska underrättelsetjänster.

På SVT Play finns två avsnitt där Camilla Kvartoft intervjuar Säkerhetspolisens senioranalytiker Kennet Alexandersson om hur utländska underrättelsetjänster går till väga för att värva spioner i Sverige – och hur man står emot ett värvningsförsök.

Se inslagen Att värva en spion, del 1 och 2 här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet