Robbin Havasi vittnar om misstro och känslan av att vara övervakad som anställd på SAS. Foto: Johan Nilsson/TT/Oskar Idin/SVT

Robbin ställde upp i intervju med SVT – varnades av SAS

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om anställdas upplevelse av skräckkultur på SAS och det öppna brev till ledningen som skrivits under av nära 800 medarbetare. Robbin Havasi ställde ensam upp med namn och bild i SVT för att förklara frustrationen. Reaktionen? En tillrättavisning av SAS.

Det öppna protestbrevet som skrevs under av nära 800 anställda på SAS blev, enligt Robbin Havasi, början till slutet på karriären på bolaget. Efter att han ställt upp i en intervju i SVT för att förklara frustrationen fick han en erinran från sin chef.

– Man meddelar mig att om jag bryter mot reglerna igen så kan det finnas skäl för uppsägning. Och visst, jag vet att jag gjorde det. Men jag kände att det var sista alternativet för att få någon form av reaktion om de missförhållanden som råder, förklarar han.

SAS och säkerheten

Efter detta beslutade Robbin, som jobbade på Arlanda, att säga upp sig.

– Jag hade velat vara kvar och kämpa, men det fick vara nog nu. Jag tror att många kollegor inte har samma möjligheter men känner likadant.

”Borde kanske prata”

En av Sveriges främsta experter på arbetsrätt, Tommy Iseskog, förklarar att det är svårt att avgöra huruvida den här sortens varningar är korrekt. Men att använda erinringar för ofta riskerar att få dålig effekt.

– En skriftlig erinran ska man bara komma med om man i nästa läge är beredd att avsluta anställningen. Använder man sig för ymnigt av varningar får det ingen bra effekt. Man kanske borde börja med att prata med varandra innan man börjar varna folk, säger han.

Men redan innan framträdandet i SVT hade han börjar känna sig obekväm på sin arbetsplats. Då handlade det om något helt annat, nämligen hans skägg.

Det som Robbin till en början mest uppfattade som ”småpikar” mot hans skägg ökade i både omfattning och allvar när företaget stramade åt sina uniformsregler.

Hårda utseenderegler

Han betonar att han inte har några synpunkter på att man ska se representativ ut när man tar på sig uniformen, men menar att reglerna har gått överstyr:

– Jag tycker det här är en alldeles för personlig nivå, tjejernas hår får inte ens nudda axlarna. Jag tycker inte det är SAS uppgift att utse mina kollegor till någon slags uniformspoliser som har synpunkter på mitt skägg.

Vad tror du om framtiden för SAS?

– Jag tänker på mina kollegor som fortsätter att kämpa. Jag tror på bolaget. Vi har alla förutsättningar för att bli bäst i världen, men då måste ledningen ge alla de som jobbar kvar lite förtroende och börja lyssna på de som arbetar där.

SAS: Reglerna behövs

SAS presschef Freja Annamatz bekräftar i mejl till SVT att en erinran upprättats av den lokala chefen på Arlanda, men att man inte uttalar sig om enskilda detaljer om tidigare eller nuvarande anställda.

Angående skäggkritiken skriver hon att det är ”tråkigt om någon uppfattat det som att SAS styrt medarbetaren. Precis som andra flygbolag har vi regler och riktlinjer kring uniform och yttre som hår och accessoarer. Bakgrunden till det är parametrar som säkerhet och hygien. Det går bra att ha både skägg och långt hår, så länge det inte påverkar arbetet. Medarbetare som till exempel har långt hår, behöver ha det uppsatt när de arbetar i kabinen, precis som kockar har när de arbetar i köket.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS och säkerheten

Mer i ämnet