Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur S och M vill stärka tullen i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

S och M eniga: Sverige behöver fler tulltjänstemän

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska tullen måste stärkas. Det säger såväl Socialdemokraterna som Moderaterna sedan Tullverket uttryckt för SVT att man inte räcker till för att helt stoppa flödet av narkotika som årligen smugglas in i Sverige.

Hittills i år har drygt två ton narkotika beslagtagits i de svenska tullkontrollerna. Men enligt myndigheten är det bara en liten andel av all narkotika som har smugglats in i Sverige.

– Vi räcker helt enkelt inte till, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket Syd. 

Val 2022

Sveriges finansminister Mikael Damberg (S) skriver under på att det behövs fler tulltjänstemän. Bara i år ska myndigheten få 100 nya anställda, enligt Damberg.

Tror du att det kommer att räcka?

– Det är 100 i år. Det är klart att det här är en uppbyggnad som behöver ske över tid. Men det är också viktigt att fortsätta stärka polisens och tullens samarbete, därför att båda de har befogenheter att jobba både mot smuggling och mot kriminalitet och gängkriminella.

Även Moderaterna anser att tullen behöver stärkas, framhåller partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

– Det är mycket enklare att stoppa vapen och narkotika redan vid gränsen än när det har nått in i våra städer. Då handlar det om att vi behöver fler tulltjänstemän, men också att hela det brottsbekämpande arbetet måste prioriteras. Vi behöver en ny och skarpare lagstiftning så att tullen kan stoppa allt det här från att komma in i Sverige, säger han.

Hör Mikael Damberg (S) och Johan Forssell (M) förklara hur de vill stärka tullen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet