Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur regionerna ligger till med att administrera den tredje dosen skiljer sig rejält i landet visar SVT:s enkät. Foto: TT/SVT

Pressen kring tredje dosen – regioner saknar personal

Uppdaterad
Publicerad

Det är stort tryck på dos 3-vaccinationer i landet. Men SVT:s enkät visar att många regioner har svårt att möta behovet eftersom personalbrist och andra resurser bromsar vaccinationstakten.

– Jag tror att i princip alla regioner sitter i samma båt, säger Anna Tegel, vaccinsamordnare i region Blekinge.

Den 1 november inleddes arbetet med att vaccinera alla mellan 65 och 79 år med en tredje dos. I onsdags öppnade Folkhälsomyndigheten dessutom upp för en tredje dos för ytterligare åldersgrupper. Men redan i dag är läget pressat.

Enligt SVT:s enkät saknas det framförallt vaccinationspersonal men också lokaler för tillräckligt storskalig vaccinering i 17 av 21 regioner. Bara fyra regioner uppger att det i dagsläget inte finns några flaskhalsar: Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Jönköping.

Svårt trots extrapersonal

Förra veckan gick region Blekinge ut med ett upprop där man vädjade till alla med sjukvårdsutbildning som kan hjälpa till att vaccinera.

– Det är många grupper som ska vaccineras samtidigt just nu och vi slåss om ungefär samma resurser. Även om vi har extrapersonal som hjälper till att vaccinera så har vi fortfarande för lite, säger Anna Tegel, vaccinsamordnare i region Blekinge.

Stora skillnader

Det finns stora skillnader i landet hur många i gruppen 65-79 år som hittills har vaccinerats. I Jönköpings län som ligger bäst till har man fram till i torsdags hunnit vaccinera 40 procent i åldersgruppen, medan Uppsala län bara har vaccinerat 11 procent.

– Vi har fram tills nu koncentrerat allt vårt arbete till att vaccinera de allra äldsta och barn med dos 1 och 2. Så det är först nu vi skalar upp ordentligt för att också ta oss an den gruppen som är 65 år och äldre, säger Uppsalas vaccinsamordnare Margareta Öhrvall.

Kan få vänta till januari

Många regioner har som mål att erbjuda alla över 65 en påfyllnadsdos innan årsskiftet, men var tredje region är osäkra eller tror inte att de kommer hinna klart innan dess. FHM hoppas kunna inleda vaccinationen av nästa grupp vecka 50, men i flera regioner kan de få vänta till slutet av januari. Det beror enligt region Uppsala på hur mycket man lyckas öka resurserna.

– Vi har ju haft en väldigt stor vaccinationsorganisation och den har vi under hösten monterat ner något. Och en hel del av personalen återgår till sina andra arbeten. Så att skala upp igen nu till samma takt som har varit tidigare är en utmaning just nu, säger Margareta Öhrvall.

Stockholms län – 24%
Uppsala län – 11%
Södermanlands län – 33%
Östergötlands län – 33%
Jönköpings län – 40%
Kronobergs län – 32%
Kalmar län – 29%
Gotlands län – 23%
Blekinge län – 27%
Skåne län – 24%
Hallands län – 21%
Västra Götalands län – 21%
Värmlands län – 29%
Örebro län – 30%
Västmanlands län – 25%
Dalarnas län – 26%
Gävleborgs län – 28%
Västernorrlands län – 32%
Jämtlands län – 32%
Västerbottens län – 16%
Norrbottens län – 23%

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer