Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör finansminister Mikael Damberg (S) i klippet ovan. Foto: SVT

S: Brott och segregation regeringens prio ett

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna utlovar mer resurser för att bekämpa den organiserade brottsligheten, säger finansminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Morgonstudion.

– Vi har sagt att vi ska vända på varenda sten, både för att bekämpa gängkriminaliteten men också den segregation som har skapat den här situationen med bostadsområden som lever i en annan verklighet än resten av Sverige.

Finansministern, som deltog i partiledarutfrågningen istället för S-ledaren Magdalena Andersson, säger att gängkriminaliteten och segregationen är regeringens mest prioriterade fråga.

Damberg anser att en del av problemen i utsatta områden grundar sig i bristen på statlig närvaro, bland annat poliser.

Val 2022

– Vi genomför en väldigt kraftig utbyggnad av polisen nu. Vi ska ha 10 000 fler polisanställda och skärper en lång rad straff för att komma åt den gängkriminalitet som plågar Sverige. Vi ger också polisen och andra brottsbekämpande myndigheter helt nya verktyg för att komma åt och lagföra den här typen av brottslingar – och vi kommer att göra mer.

Åtgärder för att bryta segregationen

Mikael Damberg lyfter även föräldrarnas roll i det långsiktiga arbetet mot segregationen. Föräldrar måste arbeta och kunna det svenska språket för att integreras i samhället och samtidigt agera förbild för sina barn, enligt ministern. Barn och unga ska också klara av skolan så att de inte hamnar i händerna på de kriminella gängen.

– Det tycker jag hela debatten om gängkriminaliteten har saknat – diskussionen om att inte bara ge polisen mer resurser och att skärpa straffen, utan hur vi ser till att bryta nyrekryteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet