S och M i samarbete: Rivalerna har blivit vänner i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland styrs flera av kommunerna av koalitioner där både moderater och socialdemokrater ingår. I Eskilstuna är de båda partiernas företrädare nöjda med samarbetet och ser gärna att det fortsätter efter valet.

– Vi har fått igenom betydligt mer socialdemokratisk politik än när vi styrde tillsammans med V och MP, säger Jimmy Jansson (S), ordförande i Eskilstunas kommunstyrelse.

När Socialdemokraterna och Moderaterna bildade majoritet i Eskilstuna tillsammans med Centerpartiet för snart fyra år sedan blev man den första större kommunen i landet där de både ärkerivalerna styr tillsammans. På nationell nivå sticker man fortfarande ut, men lokalt är det snarare regel än undantag.

Fyra av nio kommuner

I Sörmland styr de båda partierna gemensamt i fyra i av länets nio kommuner.

Val 2018 Sörmland

– Självklart pratade vi med kollegor i andra kommuner, vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra. Men alla kommuner är unika och har sina egna utmaningar, säger Jari Puustinen, kommunalråd i Eskilstuna och gruppledare för Moderaterna.

Fortsätter gärna efter valet

Om samarbetet i Eskilstuna fortsätter efter valet återstår att se. Partierna kampanjar var för sig, men öppnar ändå för att en fortsättning kan vara aktuell.

– Vi går till val som eget parti, men vi är också ett samarbetsparti, det är vi öppna med, säger Jimmy Jansson (S).

Men vad får väljarna om de röstar på er, socialdemokratisk eller moderat politik?

– Vi står för socialdemokratisk politik. Det har vi fått igenom den här mandatperioden. Men vi kan inte få igenom vår politik på egen hand. Det kan inte Moderaterna eller Centerpartiet heller, så då tar vi hjälp av varandra för att genomföra varandras politik. På det sättet har ju inget förändrats.

Kommuner där S och M styr gemensamt

Eskilstuna

Eslöv

Fagersta

Gislaved

Gnesta

Hällefors

Höör

Karlsborg

Katrineholm

Kinda

Kiruna

Kumla

Lysekil

Nässjö

Ovanåker

Perstorp

Strängnäs

Söderköping

Torsås

Tingsryd

Vimmerby

Ydre

Åre

Årjäng

Åtvidaberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet