Sörmlands socialdemokrater positiva till regeringssamarbete med Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland styrs fyra av nio kommuner av socialdemokrater och moderater tillsammans. Enligt flera lokala socialdemokratiska politiker vore ett liknande styre bra för Sverige även på nationell nivå.

– Jag tror på en blocköverskridande majoritetsregering, där jag gärna ser moderater och socialdemokrater tillsammans, säger Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström (S).

På lokal nivå har det blivit allt vanliga med samarbeten mellan socialdemokrater och moderater. I nuläget styrs 25 kommuner, samt region Jämtland Härjedalen, av koalitioner där båda partierna ingår.

”Borde fungera på nationell nivå”

Och det som fungerar i en kommun, kan också fungera i ett land. Det menar Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S).

Val 2018 Sörmland

– Det fungerar alldeles utmärkt att både samarbeta och få igenom politik. Om det fungerar i så stor kommun som Eskilstuna borde det kunna fungera även på nationell nivå, säger han.

Inte troligt

Just nu ser inget av blocken ut att få egen majoritet i riksdagen efter valet. Flera socialdemokratiska politiker som SVT talat med säger att det en samarbetsregeringen med Moderaterna vore en bra lösning. Jimmy Jansson själv tror att Sverige kommer att få en blocköverskridande regering, men att ett samarbete mellan hans parti och Moderaterna inte är aktuellt i nuläget.

– Det är nog den sista nödlösningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet