Utredningen av beredskapen kring sommarens bränder presenteras. Foto: SVT/TT/Mats Andersson

”I dag är vi inte trygga för att klara bränder i hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten ryckte ut till 7000 bränder under den torra och varma sommaren 2018. Sveriges beredskap ställdes på hårda prov. I dag överlämnades Skogsbrandsutredningen till regeringen. Den visar att Sverige inte är tillräckligt rustat för kommande skogsbränder.

Efter sommarens många bränder drog regeringen slutsatsen att Sverige “generellt har en bra krisberedskap och en bra räddningstjänst”. De som jobbade med bränderna var av en annan åsikt. Varannan brandman ansåg att bristande resurser påverkade spridningen av bränderna, enligt en undersökning som gjorts av Uppdrag Granskning.

Nu har insatserna utvärderats och i dag överlämnades Skogsbrandsutredningen till Sveriges nya inrikesminister Mikael Damberg av regeringens särskilda utredare Jan-Åke Björklund.

Skogsbränderna sommaren 2018

Damberg beskriver bränderna som ”de mest omfattande i vårt land i modern tid”.

”En katastrof för enskilda”

På de flesta håll klarade man krisberedskapen bra, enligt utredningen. Räddningstjänsterna lyckades släcka bränderna, inga väsentliga samhällsfunktioner slogs ut och inga människor kom till skada – utöver en brandman som dog i en fallolycka i anslutning till en brand.

Men sommarens bränder var en katastrof för enskilda personer. Människor tvingades lämna sina hem och räddningstjänst och frivilliga ansträngdes hårt.

– Sverige är inte tillräckligt rustat för kommande skogsbränder, sade Jan-Åke Björklund.

– Den viktigaste bristen vi kommit fram till gäller de små kommunerna. Här har det blivit så att Ljusdal fått framstå som exempel. Uppdrag Granskning visade på svårigheten för en liten kommun.

De små kommunerna hade inget färdigt system för hur de skulle agera vid den här typen av bränder, slår utredningen fast. Därför föreslås nu en rad lagändringar.

MSB:s mandat ska stärkas

Ett konkret förslag som utredaren föreslår för att förbättra beredskapen är att små kommuner, i avvaktan på räddningstjänst, ska kunna upprätta avtal med privata lokala aktörer.

Dessutom vill man skärpa statens tillsyn över räddningstjänsterna.

– I dag är vi inte trygga för att klara bränder i hela Sverige.

Jan-Åke Björklund säger dock att en framgångsfaktor var att MSB tog kommandot och samordnade arbetet, men det är oklart om MSB hade lagstöd för att göra det. Därför ska MSB:s mandat stärkas.

– Min avsikt är att redan nästa vecka skicka utredningen på remiss för att så snabbt som möjligt komma igång med lagförslag till Sveriges riksdag, sade inrikesminister Mikael Damberg.

2018 – extremvädrens år

De största bränderna rasade i Gävleborg, Jämtland, Dalarna och Västernorrland. Som mest omfattade branden 25 000 hektar skogsmark, enligt MSB.

2018 var ett extremt väderår. Det går till historien som det fjärde varmaste sedan mätningarna inleddes och även om forskarna inte har uppmätt fler extrema väderhändelser är de intensivare och kraftigare än förr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet