Foto: Kiichiro Sato/TT

Så får du se din deklaration före alla andra

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar återstår för dig som vill se din deklaration före alla andra. Vid midnatt är det för sent att skaffa den digitala brevlådan som behövs för att se om du antingen får skatteåterbäring, eller kvarskatt.

Den som har skaffat en av de fyra digitala brevlådorna som just nu finns på marknaden får redan den 7-13 mars reda på hur mycket pengar de får i skatteåterbäring eller kvarskatt. Den som inte har en digital brevlåda får deklarationen i posten mellan den 15 mars och 15 april.

Förra året hade Skatteverket krav på att man skulle ha en digital brevlåda för att kunna få skatteåterbäringen tidigt, men det kravet har man nu tagit bort.

– Vi tog bort det eftersom vi vill att fler ska ha möjligheten att få tillbaka sina skattepengar tidigt, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Skatteverket.

Kommer ha fysiska brevlådor i år

De som väljer att deklarera digitalt, antingen via Skatteverkets app, myndighetens e-tjänst eller på sms kommer att kunna få sin skatteåterbäring redan mellan 9-12 april, förutsatt att de godkänner deklarationen senast 2 april utan att ändra den eller göra något tillägg.

Människor som väljer att inte deklarera digitalt måste lämna in den fysiska deklarationen senast 2 maj. Dessa får sin skatteåterbäring mellan 4-7 juni.

När Skatteverket 2017 bestämde sig för för att ta bort sina fysiska brevlådor uppstod kaos eftersom människor tryckte in sina deklarationer genom bland annat dörrspringor.

I år kommer Skatteverket att ha fysiska brevlådor på vissa inlämningsplatser, som myndigheten listar på sin sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.