Så förbereder sig Malmö för höjda vattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Den globala uppvärmningen kan göra att vattennivån har höjts kraftigt i södra Sverige i slutet av seklet. I Malmö pågår ett arbete för att skydda staden i framtiden.

– Den nya bebyggelsen ska förhoppningsvis stå kvar längre än år 2100, säger Pär Persson, vattenstrateg vid länsstyrelsen i Skåne i Aktuellt.

Fortsätter koldioxidutsläppen att öka i samma takt som hittills så kan temperaturökningen i världen i värsta fall enligt beräkningar* vara 4,9 grader år 2100.

Uppvärmningen leder till smälta isar på Antarktis, där isarna binder nära 90 procent av jordens färskvatten.

Klimatkrisen

Globala havsvattennivåhöjningar kan med en temperaturökning på 4,9 grader i värsta fall leda till att vattennivån vid seklets slut har höjts med till exempel 113 centimeter i Malmö, enligt SMHI:s beräkningar. Det skulle göra att flera delar av staden hamnar under vatten vid extremväder med mycket blåst och stora vågor.

Pågår förberedelser

I Skåne förbereder sig flera kommuner redan för ett värsta scenario. Malmö och övriga kustkommuner i Skåne måste enligt Pär Persson påskynda sitt arbete att planera för att skydda kusten i framtiden.

– I Malmö till exempel planeras det för skyddsvallar och för slussportar för att kunna stänga av kanalen, men också att höja marknivån när man bygger nytt, säger Pär Persson i SVT:s Aktuellt.

– Även om vi minskar utsläppen kommer havsnivåerna att fortsätta stiga efter år 2100. Vi planerar att bygga nytt i riskområdena och den nya bebyggelsen ska förhoppningsvis stå kvar längre än år 2100, säger Pär Persson.

Rockström: Helt rätt riskbedömning

Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för klimatforskningsinstitutet i Potsdam i Tyskland, bedömer att vi kommer att landa i ett medelscenario med temperaturhöjningar på 2,6 grader år 2100.

– Det är ändå oerhört allvarligt. Vi har hittills värmt upp jorden med 1,2 grader och ser redan att vi troligen har passerat en tröskel där Antarktis smälter och även i Arktis har vi troligen redan passerat en tröskel, säger han i Aktuellt.

Johan Rockström tycker att Skåne gör rätt som tar höjd för ett värsta scenario.

– Jag tror att det är helt rätt riskbedömning, säger han.

*Källa: IEEA/Gisstemp/Nasa och KNMI Climate Explorer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet