Måste man ta sig till en vallokal, kan man inte rösta digitalt? Nej, det kan man inte. Det går inte att rösta med Bank-ID på internet, skriver Valmyndigheten på sin hemsida. Foto: TT

Så fungerar valet 2022

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har varit en demokrati i över 100 år – och nu är det dags att gå till val igen. Söndagen den 11 september är det val till riksdag, region (tidigare landsting) och kommunfullmäktige. Det här behöver du veta.

Vem får rösta?

I riksdagsvalet får alla svenska medborgare över 18 år rösta. Du måste också vara, eller ha varit, folkbokförd i Sverige.

Åldersgränsen gäller även i valet till region- och kommunfullmäktige. Där får också vissa utländska medborgare rösta. Läs mer om detta på Valmyndighetens hemsida.

Varför röstar vi?

I de tre olika valen bestämmer vi tillsammans vilka politiker som ska styra Sveriges olika delar. Det gör vi vart fjärde år.

Våra företrädare i riksdagen tar beslut om sådant som gäller hela landet. De som styr i region och kommun har hand om det lokala. Regionerna ansvarar bland annat för hälso- och sjukvården, kollektivtrafik och kultur medan kommunerna ansvarar för en stor del av samhällsservicen, däribland skola, barn- och äldreomsorg och socialtjänst.

Det går att rösta på olika partier och kandidater i de olika valen.

Mer än 87 procent av alla svenskar röstade i riksdagsvalet 2018 – en hög siffra jämfört med flera andra länder.

Hur röstar vi?

Det finns flera sätt att lägga sin röst. Det vanligaste är att ta sig till en vallokal på valdagen den 11 september. För att rösta måste du kunna identifiera dig.

Det går också att förtidsrösta från och med 18 dagar innan valdagen. Då ska du ha med dig röstkortet du får på posten.

Kan man rösta digitalt? Nej, det kan man inte. Det går inte att rösta med Bank-ID på internet.

Du som på grund av hög ålder, funktionsnedsättning eller sjukdom inte själv kan ta dig till vallokalen kan rösta med bud. Det betyder att någon annan tar din röst dit.

Bor du utomlands så kan du rösta via brev eller på de ambassader och konsulat som tar emot röster.

Läs mer om reglerna kring de olika sätten att rösta.

Vad händer sen?

När vallokalerna stänger på valdagen börjar rösträkningen. För att komma in i riksdagen behöver ett parti minst 4 procent av rösterna.

Valresultatet redovisas löpande på Valmyndighetens hemsida. De flesta röster hinner ofta räknas under själva valdagen, men det dröjer innan allt är helt klart.

Hos SVT kan du följa rösträkningen både under sena kvällen och senare se det färdiga resultatet. Du kommer också att kunna se hur andra i ditt område röstat – ända ner till distriktsnivå.

Efteråt ska politikerna i riksdagen bestämma vem som ska bli statsminister. Det är sedan upp till statsministern att söka stöd i riksdagen för en regering som ska leda Sverige.

Missa inte SVT:s bevakning av inrikespolitiken under valåret – prenumerera på Politikbrevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet