Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: TT

Så gick det för Kristersson i hans första partiledardebatt

Publicerad

Det var upp till bevis för Moderaternas Ulf Kristersson i hans första partiledardebatt i sin nya roll. Och enligt experterna klarade han sig bra, även om han inte visade framfötterna nog mycket.
– Han hamnade lite i skymundan, vilket inte är så konstigt. Det tar ett tag att komma in i rollen och ta för sig, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson hamnade inte i centrum i sin första partiledardebatt, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

– Det gick bra när han väl syntes och hördes, men han var bitvis lite osynlig. Jag vet inte om det handlade om att han själv inte begärde ordet eller om han inte fick ordet. Men han tog inte så mycket utrymme i jämförelse med vissa andra, säger hon i SVT:s eftersnack.

Det kan ha berott på att de andra partiledarna valde att gå till angrepp mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i stället, menar SVT:s politikreporter Love Benigh.

SVT:s programledare Ann-Britt Ryd Pettersson pratar med statsvetaren Jenny Madestam och SVT:s politiske reporter Love Benigh. Foto: SVT

– En sak har förändrats över tid och det är att Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har hamnat mer i centrum av debatten. Flera av partiledarna valde att gå till angrepp och ta debatten med Åkesson och jag tror att det delvis är därför Ulf Kristersson inte kom i centrum lika mycket, säger han.

Åkesson i centrum

Jenny Madestam håller med om att det var Åkesson som stod i centrum.

– Men bitvis även Stefan Löfven, liksom Jan Björklund och Jonas Sjöstedt. Ulf Kristersson hamnade lite i skymundan och det är inte så konstigt. Det är första debatten och det tar ett tag att komma in i och ta för sig. Man måste hänga upp det på något som man kan ta med sig, något kraftfullt som en slogan, säger hon.

– Kristersson klarade det bra, han var rapp i repliken. Men han saknade förmågan att faktiskt gripa tag som man kanske behöver i den här typen av debatt för att verkligen ta sig in i människors medvetande. Det lyckades han inte med, säger Love Benigh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet