Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Researcher Lotta Sima och reporter Marja Grill om arbetet med HVB-granskningen. Foto: SVT

Så gjorde vi granskningen av HVB-hemmen

Uppdaterad
Publicerad

 Varför gjorde vi granskningen?

Tusentals barn placeras på hem för att få vård eller för att deras familjer eller familjehem inte funkar. Vi ville veta hur de här barnen har det. 

Hur gick vi till väga?   

Inspektionen för vård och omsorg inspekterar de här hemmen varje år, de intervjuar barnen och gör ibland oanmälda besök.  

Vi läste alla de inspektionerna under förra året där de hittat problem, och sen gjorde vi en databas med dem. Det var 200 hem som antingen fått kritik eller stängts. Dessutom begärde vi alla föreläggande med vite, polisanmälan, åtalsanmälan, förbud, återkallelse av tillstånd och Lex Sarah-anmälningar.  

Vad hittade vi?  

Vi valde ut de som fått extra allvarlig kritik, eller ingick i koncerner där flera av hemmen kritiserats. De som fått kritik om våld och kränkningar, olagliga regler och frihetsbegränsningar, att hemmet är otryggt, att verksamheten bedrivs utan tillstånd, att de förelagts med vite eller fått återkallat tillstånd. Totalt var det ett 50-tal HVB-hem som stack ut och hade den värsta kritiken. Sen gick vi igenom rapporter från 2017, 2018 och hitintills i år 2020 för att se hur många av dessa hem som fått återkommande allvarlig kritik.

2019 fick 200 hem kritik av Ivo, SVT har granskat 50 av de som fått värst kritik.

12 hem har Ivo beskrivit som otrygga.På 26 hem finns det frihetsbegränsningar, som att stänga in barn, ta ifrån dem deras datorer och mobiltelefoner eller hindra dem från att gå till skolan. Våld och kränkningar förekommer på 27 av hemmen.

Sju av de granskade HVB-hemmen stack ut, de hade kritik mot allt detta.

På 22 av de 50 hemmen med allvarligast kritik har Ivo inkommit med kritik vid andra inspektioner under åren 2017-2020, eller att det inkommit Lex-Maria-anmälningar av allvarlig art. 

På 13 av de hemmen handlar det återigen om våld, otrygghet eller frihetsbegränsningar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet