Nio av tio vill fortsätta jobba hemifrån minst en dag i veckan. Men 80 procent uppger att de saknar det sociala samspelet med kollegerna. Foto: Eva Edsjö / TT

Undersökning: Så många vill fortsätta jobba hemifrån

Publicerad

Nio av tio vill fortsätta arbeta hemifrån minst en dag i veckan, enligt en undersökning av Novus, gjord på uppdrag av TCO.

– Det finns absolut fördelar, man får livet att gå ihop på ett bättre sätt. Men man kan också jobba för mycket, eller får andra arbetsmiljöbekymmer, säger Therese Svanström ordförande TCO.

De flesta har trivts bra med att jobba hemifrån. 70 procent har uppgett detta i en undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av tjänstemännens centralorganisation (TCO).

– För många har det skapat en bättre balans mellan jobb och privatliv, säger Therese Svanström ordförande TCO.

”Kan vara utmanande”

Även om de flesta – nio av tio – har uppgett att de vill fortsätta jobba hemifrån åtminstone en dag i veckan, är det ändå en av tio som endast vill göra det i undantagsfall. Kanske kan en faktor vara det sociala samspelet med kollegorna, som 80 procent uppger att de saknar.

– Det är en del i att man ska må bra och utvecklas på jobbet också, då behövs det sociala samspelet. Samarbetet kan vara utmanande när man sitter på olika håll och kanter. Jobbet kan bli svårare och det blir mer avskärmat.

Svårt att stänga av

Arbetsmiljön i hemmet har också varit ett problem. 27 procent av de tillfrågade har fått besvär med smärtor i rygg, axlar, eller nacke. Det handlar om besvär som personerna inte har haft tidigare.

– Man har ju också sett att det kan skapa en stress, att man istället jobbar för mycket. När går man hem från jobbet? Man måste ha en aktiv dialog med arbetsgivaren för det är alltid arbetsgivarens ansvar att man har en god arbetsmiljö, menar Therese Svanström.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av TCO. Syftet med undersökningen är att undersöka vad yrkesarbetande tjänstemän anser om arbetsmiljön under rådande coronapandemi. Frågorna är ställda till yrkesverksamma tjänstemän i åldern 18-65 år som jobbar på samma arbetsplats som innan pandemin.

På frågan ”Vilken har varit din huvudsakliga arbetsplats under coronapandemin?” svarade 42 procent ”jag har jobbat hemifrån” och 58 procent att de ”har jobbat på arbetsplatsen/en arbetsplats utanför hemmet”. I detta underlag finns svar från de 42 procent (868 svarande) i undersökningen som har jobbat hemifrån.

Antal intervjuer totalt: 2046. Fältperiod: 9-20/9 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.