Det finns en mängd olika sätt att mäta jämställdhet på. Foto: TT

Så jämställt är Sverige – sex punkter

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är bäst på jämställdhet i EU, slog en rapport från Europeiska jämställdhetsinstitutet nyligen fast. Här tittar vi närmare på hur det ser ut inom sex områden i landet.

1. MAKTEN

Sverige har ett av världens mest jämställda parlament sett till könsbalansen, men helt jämställd har riksdagen aldrig varit. Efter det svenska riksdagsvalet 2018 ökade de kvinnliga riksdagsledamöterna från 43 procent till 46,1 procent. Männen är dock i majoritet med 53,9 procent. I regeringen är kvinnorna fler än männen, med 12 kvinnor jämfört med 10 män. Kvinnliga chefer är enligt SCB, vanligast inom offentlig verksamhet så som kommun och landsting där sju av tio är kvinnor, jämfört med privat sektor där det är tvärtom, det vill säga att endast tre av tio chefer är kvinnor.

2. LÖNERNA

Enligt Medlingssinstitutets statistik från 2018 är kvinnors lön i genomsnitt cirka 89,3 procent av männens, en minskning i skillnad med 0,6 procent jämfört med 2017. Löneskillnaden beror bland annat på yrke, ålder, arbetstid och utbildning, men utöver detta återstår ändå en oförklarad skillnad på 4,4 procent, enligt Medlingsinstitutet. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer kvinnor och mäns löner vara lika om 20 till 25 år. 

3. HÄLSAN

Kvinnor är betydligt mer sjukskrivna än män, vilket får konsekvenser för inkomst och pension. När det gäller psykisk ohälsa sjukskrivs kvinnor 30 procent oftare än män, trots att de har samma arbetsförmåga, enligt en färsk rapport från Riksrevisionen.

Män är överrepresenterade i statistiken kring självmord. Under 2018 dog 1268 personer av suicid i Sverige. Av dem var 70 procent, eller 886 personer män, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

4. FAMILJEN

Förra året togs 70 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av sjukt barn ut av kvinnor. Enligt TCO:s jämställdhetsindex skulle det med nuvarande takt ta 20 år innan hela landet kan klassas som jämställt i fråga om uttag av föräldrapenning och vård av barn. 

Kvinnor utför fortfarande mer obetalt arbete än män. Det kan handla om sådant som städning, matlagning eller att natta barnen. Enligt SCB:s senaste tidsanvändningsundersökning lägger kvinnor nästan 27 timmar i veckan på obetalt arbete, medan män lägger 21 timmar i veckan på detsamma. 

5. UTBILDNINGEN

Sveriges befolkning blir mer högutbildad, och andelen kvinnor som läst vidare efter gymnasiet är nu 49 procent, jämfört med 38 procent bland männen, enligt SCB:s senaste statistik. Av de 350 000 studenter som har börjat på landets högskolor och universitet i höst är majoriteten kvinnor – 62 procent – enligt Universitets- och högskolerådet.

6. BROTT

Det är fler män än kvinnor som uppger att de blivit utsatta för misshandel under 2018 enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Män blir i högre utsträckning än kvinnor utsatta för våld av okända gärningspersoner medan kvinnor är överrepresenterade bland utsatta för misshandel i nära relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts

Mer i ämnet