Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska kraftnät vill nu att svenskarna ska ”plana ut kurvan” när det kommer till elförbrukningen. Foto: TT/SVT

Svenska kraftnäts uppmaning till svenskarna: ”Sänk kurvan”

Uppdaterad
Publicerad

En dubbla elsmocka väntar elförbrukare i hela landet de kommande veckorna. Detta efter att en tillfällig stängning av kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 i kombination med den iskyla som väntas dra in över Sverige kan komma att pressa upp elpriserna ytterligare.

Lösningen kan dock, likt under pandemin, återigen vara att ”plana ut kurvan”, meddelar nu Svenska kraftnät.

Dagspriset på el väntas stiga till ett rekord på 4:25 kronor per kilowattimme under onsdagen. Samtidigt kan den tillfälliga stängningen av Oskarshamn 3, och den iskylan som drar in över Sverige nästa vecka, pressa upp elpriset till rekordnivåer.

Svenska kraftnät kommer nu med en rekommendation som kan sänka priset på svenskarnas elförbukning – och vara bättre för miljön.

Lösningen heter återigen att ”platta ut kurvan”.

– Här handlar det dock om att försöka sprida ut elförbrukningen, så att den inte sker på de timmarna då användningen brukar vara som högst, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, i kvällens Aktuellt.

Hör honom förklara hur du kan tänka kring din elförbrukning när elpriserna stiger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.