Liberalernas Jan Björklund tog avstamp i Brexit-resultatet för att gå till Twitter-angrepp mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Foto: TT/Twitter

Svenska politikerna reagerar på brexit-beskedet – och Björklund svingar mot SD

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter brexitbeskedet rusade de svenska politikerna ut i sociala medier för att bjuda folket på en generös buffé av synpunkter. Liberalernas Jan Björklund tog också tillfället i akt att ge en känga till SD:
”Kaos efter att brexitavtalet underkänts. Verkar ju vara en bra idé från SD att Sverige borde lämna EU”.

Det blev 432 nej-röster och 202 ja-röster efter brexitomröstningen i det brittiska parlamentet, något som SVT Nyheter rapporterat om.

EU- och handelsminister Ann Linde (S) uttryckte sorg över resultatet:

”Beklagar att det brittiska parlamentet inte godkände utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU ikväll. Avtalet förblir den bästa vägen till en ordnad Brexit” twittrade hon.

”Massiv förlust i London. Massiv” twittrade Moderaternas Carl Bildt, och hans fru Corrazza Bildt, ledamot i Europaparlamentet, twittrade att hon beklagade jordskredsförlusten, och uppmanade de brittiska politikerna att ”ta ansvar”.

Historisk förlust

Moderaten och ledamoten i Europaparlamentet Gunnar Hökmark twittrade att ”Storbritannien har förmodligen aldrig varit så vilset och så maktlöst”, och att May's förlust var historisk.

Christofer Fjellner (M), också ledamot i Europaparlamentet, gjorde paralleller till läget på hemmaplan: ”Verkar det svenska politiska systemet dysfunktionellt? Det är en västanfläkt i jämförelse med det brittiska. Brexit och dagens nej till avtalet är en påminnelse om att det trots allt kan bli värre”.

”Lika illa att V vill detsamma”

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund gjorde kopplingar till Sverige, riktat mot den EU-kritiska hållningen inom Sverigedemokraterna:

”Kaos i Storbritannien efter att brexitavtalet underkänts i parlamentet. Verkar ju vara en bra idé från SD att Sverige borde lämna EU”.

”Det är lika illa att även Vänsterpartiet vill detsamma” twittrade kort därefter den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet