Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats i snökaoset i Gävle. Foto: Saga Dillner/SVT

Julen närmar sig – så ser trafikläget ut i landet

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av stormen Pia som dragit in över landet har SMHI utfärdat flera varningar och beskriver fredagens väder som ”mycket besvärligt”. På flera håll varnas det för snöfall i kombination med vind.

Ska du resa bort över jul? Få senaste information om trafikläget runt om i landet så du kan planera din resa.

Jultrafiken 2023

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så ser det ut efter stormens härjningar

Nerfallna träd, föremål som blåser runt på vägarna och översvämningar. Längs kuststräckan i västra Skåne och södra Halland ligger just nu en orange varning för högt vattenstånd. Enligt SMHI väntas vattenståndet nå ”mycket höga nivåer under fredagen”.

Här kan du läsa mer om väder- och trafikläget i Skåne.

Överblick

Pinnat inlägg

Julen närmar sig och en av årets största trafikhelger väntar. Här rapporterar vi om jultrafiken runt om i landet.

Risk för köer efter olycka i Örebro på E18/E20

En bil med släp har hamnat på sidan i ett dike på E18/E20 i höjd med Bista i Örebro. Trafiken har stängts av i ett körfält och hastigheten har reducerats i det andra, i riktning mot Örebro. Enligt SOS kan det vara köer på platsen.

Räddningstjänsten är på plats. Två personer ska vara inblandad men ska ha kunnat tagit sig ut själva, ingen ambulans har därför behövt larmas.
Vid 14-tiden var räddningstjänsten klara på platsen. Bilen inväntar bärgare, enligt polisen.

SMHI varnar för plötslig ishalka på julafton

SMHI varnar för plötslig ishalka i Skåne och på flera håll i södra och västra Götaland. Varningen börjar gälla från 06.00 på julaftonsmorgon.

- Vi har minusgrader under natten och sedan kommer det in regn i morgon bitti på kalla vägytor. Då är det är som störst risk för ishalka, säger Kristin Hallberg, meteorolog på SMHI.

(TT)

Besvärligt väglag i delar av Uppsala län

Trafikverket flaggar för att väglaget är "mycket besvärligt" i delar av Uppsala län, främst runt Uppsala, Knivsta, och Östhammar. På vissa vägar är det snödrev, och på andra är det risk för halka.

På flera håll påverkas även trafiken av träd som har fallit ner över vägar.

karta över vissa vägar i Uppsala län
På de rödmarkerade vägarna är väglaget "mycket besvärligt". Källa: Trafikverket
Markerad händelse

Köer på E16 och E4 i Gävle efter olycka

En trafikolycka med flera fordon har inträffade vid Gävle västra, Hagaström vid 12-tiden. Flera fordon ska enligt larmet ha kolliderat på avfarten från E4, söder ifrån, ner mot E16 i riktning mot Sandviken och Falun.

Enligt räddningstjänsten ska det vara fråga om en påkörningsolycka. Sammanlagt sju personer ska ha färdats i det två bilarna. Ingen ska ha kommit till fysisk skada. Fordonen måste bärgas från platsen.

Vid 13.30-tiden var olyckan röjd ur vägen. Men det har uppstått långa köer på avfarterna från E4 ner mot E16, vilket gör att trafiken rullar mycket långsamt.

Långa långsamma köer norr om Gävle

Trafikverket varnar för långa långsamma köer på E4 norr om Gävle.

Det här gäller i norrgående riktning fram till Tönnebro. De här köerna uppstår alltid vid helger med mycket trafik på grund av att det är en trefältsväg som inte är dimensionerad för det stora trafiktrycket.

Håll din plats i kön, undvik omkörningar och håll avståndet till framförvarande fordon, uppmanar Trafikverket. Köerna beräknas hålla i sig hela dagen.

I Gävleborgs län varnar också Trafikverket för besvärligt väglag på E4 från Enånger till länsgränsen mot Västernorrland och norrut.

Såhär ser trafikläget ut i Sverige strax innan lunch på lördagen. Från Piteå och mer norrut är läget lugnt.

Foto: Trafikverket
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Omfattande köbildning i Stockholm

I Stockholm har det varit omfattande köbildning efter en olycka där fem bilar kolliderade med varandra i Fredhällstunneln.

- Fordonen har blivit bärgade från platsen. Det är fortfarande köbildning men trafiken löper nu genom tunneln, säger Ola Österling, pressekreterare vid polisen vid klockan 11 på lördagen.

Om någon kommit till skada i olyckan är oklart, men några personer ska ha klagat på smärtor.

I Klaratunneln i Stockholm står trafiken still, berättar Ola Österling.

- Där arbetar räddningstjänsten med bärgning av en lastbil som kilat fast sig.

Olyckorna orsakar köer på Centralbron och Sveavägen och även Essingeleden i norrgående riktning.

Markerad händelse

Tågstopp mellan Vagnhärad och Kolmården

Det är stopp i tågtrafiken mellan Vagnhärad och Kolmården vilket påverkar flera avgångar med regionaltåg mellan Stockholm och Norrköping. Man räknar med att tågen kan köra igen vid 16.00.

Olycka på väg 56 vid Kvicksund

Strax efter klockan 9 på lördagen larmades om en olycka på väg 56 i södergående riktning vid Kvicksund, norr om Eskilstuna. En bil hade kört in i mitträcket och det var totalstopp i båda riktningarna.

Vid 10.30-tiden rullade trafiken som vanligt igen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trafikverket: Kommer vara en del isfläckar

Morgondagens vägar kan bli riktigt hala beroende på hur mycket temperaturen sjunker.

- Om temperaturen sjunker ner till fyra-fem minusgrader så är det rätt till väldigt mycket halt och det kommer vara en hel del isfläckar som startar upp dagen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Hör mer om isen på vägarna i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.