Så tränar du stortån

Uppdaterad
Publicerad

Fall bland äldre är ett vanligt fenomen som dessutom kan vara mycket farligt. I klippet ovan visar sjukgymnasten Per Jonsson en övning för att stärka musklerna i stortån och på så sätt förebygga fall.

En stark stortå är en förutsättning för god balans och behövs för att skjuta ifrån i steget. Om frånskjutet saknas blir gången ”hasande” och man riskerar att falla över små hinder, som till exempel en mattkant.

Instruktioner

1. Placera en plattform eller en rullad handduk på golvet nära en vägg.

2. Positionera dina tår så att de greppar om plattformen/handduken.

3. Stå helt rakt, luta sakta framåt med hela kroppen samtidigt som du pressar ned dina tår. Fortsätt att luta dig framåt så långt du känner dig trygg.

4. Håll kvar i 5 sekunder och använd sedan stortån för att trycka tillbaka dig till upprätt utgångsposition.

Upprepa detta 10-20 gånger eller tills du känner trötthet i hålfoten. Gör detta 1 gång per dag i 4 veckor och därefter 4 gånger i veckan.

Tips

Dina fingrarna skall vara nära väggen eller något annat stabilt föremål utan att ta i den. Har du svårt att hålla balansen så ta stöd för att undvika att du faller.

När du promenerar är det bra om du tänker på att ”skjuta ifrån” med stortån vid avveckling av din fot under cirka 5 minuter av din promenad. Detta i kombination med träningen kommer att förbättra din gångförmåga.

Ett sätt att stegra är att ta en vikt i handen och växelvis flytta denna mellan händerna under övningen. Du kommer då också att förbättra balansen.

Fler råd från sjukgymnasten hittar du här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet