Vellinge kommun i Skåne var först i landet med att rösta för ett lokalt förbud mot tiggeri. Arkivbild Foto: Lars Pehrson/TT

Här är kommunerna som infört tiggeriförbud

Publicerad

Vellinge var först, sedan följde Staffanstorp och nu senast Katrineholm. Nu diskuteras ett tiggeriförbud i flera svenska kommuner.

Vellinge kommun i Skåne var först i landet med att rösta för ett lokalt förbud mot tiggeri. Kommunen hävdade att tiggare orsakar störningar ”genom upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats”. Efter att ha fått nej i flera instanser slog Högsta förvaltningsdomstolen i december 2018 fast att kommunens tiggeriförbud är förenligt med ordningslagen – och därmed lagligt.

Sedan dess har lokala tiggeriförbud klubbats igenom i skånska Staffanstorp och nu senast i sörmländska Katrineholm. Liknande förbud diskuteras i flera andra kommuner.

Kommuner som röstat för att förbjuda tiggeri 

  • Vellinge

I december fick kommunen rätt av Högsta förvaltningsdomstolen att införa förbud mot att tigga på vissa platser i kommunen Moderaterna röstar tillsammans med Liberalerna och Sverigedemokraterna för ett tiggeriförbud i kommunstyrelsen med siffrorna tio för och tre emot. 

  • Staffanstorp

I april klubbade kommunfullmäktige i skånska Staffanstorp igenom ett förslag om lokalt tiggeriförbud efter att den politiska majoriteten, bestående av M och SD, fick sin vilja igenom. 

  • Katrineholm

I april röstade kommunfullmäktige ja till att införa tiggeriförbud på vissa platser i kommunen. Beslutet byggde på ett förslag som majoriteten i Katrineholm, S och M, har tagit fram. Tisdagen 15 maj kom beskedet att länsstyrelsen godkänner förbudet.

Kommuner som har röstat om förbud och väntar på slutgiltigt besked

  • Sölvesborg

I maj beslutade kommunfullmäktige i Sölvesborg att återremittera beslutet om att införa ett tiggerförbud. Detta eftersom oppositionen vill att alla ska få den information de behöver innan beslut tas. Den 4 juni ska frågan tas upp igen.

  • Kungsbacka

En majoritet bestående av SD och M tillsammans med det lokala partiet Kungsbackaborna röstade i november 2018 igenom ett tillståndskrav för att få tigga pengar. Ärendet ligger nu parkerat hos förvaltningsrätten efter en överklagan till länsstyrelsen.

  • Bromölla

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Alternativet är för ett tiggeriförbud medan Socialdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet är emot. På kommunfullmäktigemötet 29 april beslutades att ärendet ska skickas på återremiss, vilket innebär att förslaget tas upp igen 20 maj.

  • Trelleborg

Sverigedemokraterna har lagt fram en motion om att införa tiggeriförbud. Förlaget ser ut att få majoritet eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna, som styr kommunen, är positiva till det. Beslut kan tas under kommunfullmäktige den 27 maj, enligt Trelleborgs Allehanda.

  • Kävlinge

Kommunfullmäktige i skånska Kävlinge, som styrs av Alliansen, klubbade i maj igenom ett beslut om att utreda vilka platser som skulle kunna bli aktuella för ett framtida tiggeriförbud. Det skriver Sydsvenskan.

Kommuner som fått nej till att förbjuda tiggeri 

  • Munkedal

Frågan har drivits av Moderaterna och Sveriegedemokraterna men kommunfullmäktige röstade i april ner det omstridda förslaget.

  •  Eskilstuna

Kommunfullmäktige i Eskilstuna fattade i juni 2018 beslut om att införa en ny regel om att den som tigger måste söka ett särskilt tillstånd hos polisen. Beslutet prövades därefter av länsstyrelsen som upphävde kommunens beslut om att tiggeri ska vara tillståndspliktigt.

  • Töreboda

Sverigedemokraterna la fram en motion om att införa tiggeriförbud i centrala delar av kommunen men den avslogs eftersom den inte tydligt markerat vilka områden förbudet skulle omfatta, enligt Mariestads-Tidningen.

Källa: Dagens Samhälle, SVT Nyheter, Mariestads-Tidningen, Sydsvenskan, Trelleborgs Allehanda

Dagens Samhälle skickade ut en enkät till kommunstyrelsens ordförande i Sveriges samtliga 290 kommuner om hur de ser på ett lokalt förbud. Resultatet publicerades 9 januari 2019. Delar av enkäten som fortfarande är aktuell ingår i ovanstående redovisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.