Foto: TT

Så vill de skånska politikerna göra med sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Löften från regionpolitikerna i Skåne duggar tätt veckorna före valet. Socialdemokraterna lovar två tusen nya jobb inom vården. Alliansen vill att ett sjukhus ska drivas av personalen. Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om frågan blir aktuell efter valet.

Vänstern vill korta arbetstiden i vården och Miljöpartiet vill satsa på primärvården.

Alliansen har tagit fram ett gemensamt valmanifest för hur de vill fördela pengarna om de får ta över och styra Region Skåne efter valet.

– Vi vill att ett sjukhus i Skåne ska drivas av personalen. Politikerna ska lämna över driften till professionen, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd och han får medhåll av sina kamrater i Alliansen.

Val 2018 Skåne
Carl Johan Sonesson (M) Foto: SVT

Sverigedemokraterna vill däremot att sjukhusen även i fortsättningen ska vara i offentlig regi.

– Om det kommer ett initativ från personalen om att driva ett sjukhus får vi se över det då men att komma uppifrån och sälja ut skåningarnas sjukvård det vill vi inte. I så fall får det bli en folkomröstning om detta, säger Patrik Jönsson, regionråd för Sverigedemokraterna.

Patrik Jönsson (SD) Foto: SVT

Personalen i fokus

Samtliga partier säger att de värnar om personalen. Vänsterpartiet vill erbjuda 30-timmars arbetsvecka på sikt för de som arbetar inom vården. Flera partier säger att de vill satsa på kompetensutveckling och Kristdemokraterna vill införa en trygghetsbonus för de som har jobbat länge inom vården i Skåne.

– Om man har varit anställd länge vill vi erbjuda en trygghetsbonus så att man inte behöver byta arbetsgivare för att få upp lönen, säger Birgitta Södertun, regionråd för Kristdemokraterna.

Birgitta Södertun (KD) Foto: SVT

Lägst skatt i landet

Landstingsskatten i Skåne är den lägsta i landet. Skåningarna betalar 10,69 kronor av varje intjänad beskattningsbar hundralapp till regionen. Det mesta går till sjukvården, cirka 87 procent, så det blir naturligt att sjukvårdsfrågorna hamnar i fokus när politikerna träffar väljare i valstugor och på andra platser dagarna före valet.

Mer om framtidens sjukvård och kollektivtrafik kommer i vår valdebatt i morgon klockan 11.30-12.30 här på vår nyhetssajt. Du kan skicka in din frågor redan nu här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet