Foto: SVT

Så vill Kinberg Batra undvika nytt budgetkaos

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra, nominerad till ny ledare för Moderaterna, hoppas få till nya regler före valet i mars för att hindra att Sverigedemokraterna återigen fäller regeringens budget. Det sade hon i SVT:s Gomorron Sverige.

Om Sverigedemokraterna behåller sin vågmästarroll efter nyvalet har de hotat att återigen fälla den budget som inte minskar invandringen till Sverige.

Men Anna Kinberg Batra, som i går nominerades till ny partiledare för Moderaterna , hoppas komma överens med de övriga partierna för att ändra spelreglerna innan nyvalet – för att på så sätt se till att det regeringsalternativ som blir störst också ska kunna regera.

– Vi har sträckt ut en hand till Stefan Löfven för att försöka komma överens om spelregler så att den som faktiskt får störst stöd också kan regera. Det tror jag att väljarna förväntar sig också, säger Kinberg Batra i Gomorron Sverige.

”SD bröt praxis”

Anna Kinberg Batra vill se över praxis både när det gäller både statsministeromröstningen och budgetreglerna. Tidigare har oppositionen följt den praxis som säger att man aldrig ska rösta för någon annan budget än sin egen.

– Sverigedemokraterna bröt den praxisen och det är därför vi måste titta på hur den ser ut, säger Kinberg Batra.

Men är det demokratiskt att i elfte timmen ändra spelreglerna för att stänga ute SD från inflytande?

– Det är bra om vi kan vara överens före extravalet så att man vet att det man röstar på, det regeringsalternativet som blir störst, ska kunna regera utan att hamna i en sådan här situation.

Vill inte bryta blockpolitiken

Anna Kinberg Batra ser däremot inga möjligheter till samarbete över blockgränserna.

– Jag tror att det är viktigt och bra att det finns olika regeringsalternativ så att man byta ibland och att det spelar roll hur man röstar, säger hon och fortsätter:

– Om Löfvens underlag är störst släpper vi fram honom och då förväntar vi oss att han skulle agera liknande om Alliansen skulle bli störst, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaterna väljer ny partiledare

Mer i ämnet