Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson är den troligaste kandidaten, enligt Mona Sahlin. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sahlin: Förvånad om det inte blir Magdalena Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare S-ledaren Mona Sahlin var lika överraskad som alla andra över Stefan Löfvens besked.

Som efterträdare på partiledarposten tror hon på ett erfaret alternativ.

– Om det inte blir Magdalena Andersson (S) skulle jag bli väldigt förvånad, säger Sahlin i SVT:s Morgonstudion.

Söndagens avgångsbesked från Stefan Löfven överraskade de flesta, inte minst inom det socialdemokratiska partiet. Tidigare partiledaren Mona Sahlin var själv en av dem.

– Jag blev jätteförvånad, men två minuter efter att jag hörde det kände jag ”det är så klart han skulle göra det nu”. Att inte bli jagad till det, utan få bestämma sig i lugn och ro, överraska, och för sista gången sätta dagordningen själv, säger Sahlin som deltog i SVT:s Morgonstudion tillsammans med tidigare riksdagsledamoten Veronica Palm (S).

Tror på erfaret namn

När Löfven lämnar över ordförandeskapet på partikongressen i november lämnar han även över statsministerposten. Det tillsammans med att det återstår mindre än ett år till riksdagsvalet talar för ett erfaret namn som efterträdare på posten menar Sahlin.

Störst favorit till att ta över som partiledare är enligt många finansminister Magdalena Andersson, ett namn även Mona Sahlin tror mest på.

– Om det inte blir Magdalena Andersson skulle jag bli väldigt förvånad. Och jag tror hon skulle bli en väldigt bra partiledare, säger hon.

Varför skulle hon vara rätt för posten?

– Hon har varit med under de senaste tio åren. Jag hade henne som politisk hjälpreda när jag var partiledare, hon har varit med så himla länge. Hon är tydlig, orädd och väldigt modig vilket jag tror är väldigt viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Löfvens avgång

Mer i ämnet