Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, ISS. Foto: Pressbild/Sara Arnald, TT

Säkerhetsexperten om dataintrånget: Många fler kan behöva se över sin IT-säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer står åtalade för dataintrång mot tusentals företag, myndigheter och Sverigedemokraterna. Säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder förklarar åtalets betydelse.

Vad betyder det här åtalet?

– Jag tror att det är en stor grej för att nu är det faktiskt polisen som har lyckats att lagföra ett gäng brottslingar och förhoppningsvis har man tillräckligt på fötterna för att det ska gå igenom. Jag är inte säker på att det är det största intrånget, hur det påverkar vårt samhälle återstår att se. Förhoppningsvis avskräcker det folk från att fortsätta, även om det kanske är för mycket att hoppas på.

LÄS MER: SD:s innersta krets drabbat i historiskt dataintrång

Vad betyder det för verksamheterna som drabbats?

– Det betyder att de har en hel jobb att göra naturligtvis. En del kanske var väl förberedda och har kanske inte lidit så stor skada. Nu får vi ju bara reda på ett 60-tal av de som drabbats, men det kan säkert vara fler. Det finns ju säkert många fler som behöver se om sitt hus lite grann och se hur man kan förbättra informationssäkerheten ytterligare.

LÄS MER: Stal hundratals miljoner från företag och myndigheter

Vad betyder det för allmänheten?

– Det vet jag inte ännu. Det beror på vad man har gjort, vilken typ av information man har kommit över. Det finns massa parametrar här som man behöver veta först innan man kan säga mer. Är det så att det är känsliga personuppgifter till exempel som har läckt då är det naturligtvis väldigt allvarligt.

LÄS MER: Så gick dataintrånget till

Varför är IT-säkerhet ett problem för så många verksamheter?

– Problemet är att man inte lägger ner tillräckligt mycket energi på det. När man pratar om IT-system och digitala tjänster då pratar man bara om det i perspektivet kostnadseffektivitet. Om man inte ens nämner ordet säkerhet då är det ju det som får stryka på foten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet