I videoklippet förklarar Jörgen From Nordin på kriminalvården varför de väljer att separera dömda gängkriminella. Foto: Oskar Brusén/SVT/TT

Så förbereder sig anstalterna på att ta emot gängkriminella

Publicerad

I veckan väcktes det åtal mot över 50 gängkriminella på flera orter i Sverige. Blir det fällande domar där de åtalade bedöms behöva placeras på särskild säkerhetsavdelning så har Kriminalvården goda möjligheter att ta emot dem.

– Vi har ungefär en tredjedels beläggning just nu på säkerhetsavdelningarna, säger Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

I Sverige finns det tre anstalter som har avdelningar med den allra högsta säkerhetsklassningen. Fenixavdelningarna på Kumla, Halll och Saltvik är specialanpassade för interner som Kriminalvården bedömer ha hög risk att rymma eller fritas.

Få bedöms som högriskinterner

Av de totalt omkring 50 personer som nu åtalas för grov brottslighet i Göteborg, Norrköping och Stockholm är det inte säkert att alla kommer anses behöva sitta på säkerhetsavdelning menar Jörgen From Nordin, säkerhetschef hos Kriminalvården.

– Det är vår chefsjurist som gör den bedömningen. Ganska få kommer upp i den höga riskgruppen. Vi har goda möjligher att ta emot både på säkerhetsavdelningen och på klass 1-anstalter, säger han.

20-tal intagna

På Fenixavdelningarna sitter i nuläget ett 20-tal så kallade säkerhetsklienter, som man bedömer har stor rymningsrisk, stor våldsrisk eller stor risk att missköta sig allvarligt. Totalt finns ett 70-tal platser.

På klass 1-anstalterna, säkerhetsklassen under Fenxiavdelningarna, är beläggningsgraden enligt de senaste siffrorna 95 procent.

Hur många som sitter tillsammans på högriskavdelningarna beror på hur konstellationen ser ut, vilka interner som fungerar med varandra. I det vägs också gängtillhörighet in, interner bör inte sitta med rivaliserande gängmedlemmar som de har konflikter med.

– Så gör vi med all placering, det är ett arbete vi har hela tiden. Vi tittar på att det inte ligger något gammalt groll mellan dem man sitter med, säger Jörgen From Nordin.

Splittrar gängen

Ytterligare en aspekt är att interner om de tillhör en gänggruppering inte ska placeras med andra medlemmar ur samma grupp eftersom det försvårar möjligheten att lämna den kriminella banan.

-  Sverige har den hållningen att vi splittrar gängen på våra anstalter, i många andra länder gör man inte så utan placerar dem tillsammans, säger Jörgen From Nordin.

Svenska anstalter och deras säkerhetsklasser

I Sverige finns tre olika säkerhetsklasser på kriminalvårdsanstalterna.

Säkerhetsklass 1 är där de allra mest riskfyllda intagna placeras. Sju sådan anstalter finns i Sverige, Kumla, Hall, Saltvik, Hällby, Salberga, Norrtälje och Tidaholm. På Kumla, Hall och Saltvik finns så kallade säkerhetsavdelningar, kallade Fenix, som är specialanpassade för interner som Kriminalvården bedömer ha hög risk att rymma eller fritas.

Säkerhetsklass 2 innebär en sluten anstalt med lägre säkerhetsnivå. Det finns 26 sådana i Sverige med olika grad av övervakning och kontroll.

Säkerhetsklass 3 är öppna anstalter som saknar direkta rymningshinder. Det finns 16 sådana i Sverige.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.