Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Säpo: Det talas om hämnd och våld i vit makt-miljön

Uppdaterad
Publicerad

Anders Thornberg, chef för Säpo, säger i Agenda att anledningen till att Säpo inte hade stoppat den uzbekiske mannen som misstänks för terrordådet i Stockholm var att han inte var misstänkt för något brott. Nu håller också Säkerhetspolisen koll på högerextrema grupper.
– Vi följer olika extrema inhemska grupper. Många är upprörda nu, det är tal om hämnd och våld. Vi följer vit makt-miljön noga.

De underrättelser Säpo hade om 39-åringen var enstaka händelser och enligt Thornberg gick Säpo till botten med dem utan att hitta något som tydde på brott.

– Vi får massor av sådan information. Det fanns inget att gå vidare på. Och när vi inte har belägg för att han gjort något brottsligt kan vi inte lämna information till asylsystemet eller polisen. Vi måste följa lagar och regler, säger Anders Thornberg.

LÄS MER: Polisen: ”39-åringen kommer sitta inlåst resten av sitt liv”

Han säger också att Säpo inte var inblandade i mannens asylprocess, och att han redan hade fått avslag på sin asylansökan när Säpo fick information om honom.

Viktigt förhindra ytterligare dåd

Nu utreds mannens kontakter och nätverk av Säpo.

– Vi arbetar brett, i Sverige, med myndigheter, utländska samarbetspartners, vi lägger ett pussel.

Det som är viktigt nu är att förhindra att det inträffar ytterligare terrordåd, framhåller Anders Thornberg.

– Det finns en stor risk för det. Vi undersöker om han haft medgärningsmän. Han kan också inspirera andra.

”Många är upprörda nu”

Enligt Anders Thornberg är det inte främst människors bakgrund som är intressant, om de sympatiserar med IS eller ej, utan Säpo kartlägger enskilda personer som har avsikter att begå terrorbrott.

– Vi följer olika extrema inhemska grupper. Många är upprörda nu, det är tal om hämnd och våld. Vi följer vit makt-miljön noga. Det pågår en utredning i Göteborg nu kring extremister från högerkanten. De är aktiva och ju närmare ett val vi kommer desto mer är de politiska ytterligheterna beredda på att bli brottsaktiva.

Efter den här händelsen i Stockholm ”rör det sig”, som Anders Thornberg uttrycker det.

Vad menar du med det?

– De aktiva har en brottsplanering. Det kan handla om att ta saken i egna händer. Vi har tillfört ytterligare resurser till detta och vi måste spana och ingripa innan något händer. Tyvärr finns det många som är intresserade av att ta till våld. Det kan handla om inhemska grupper eller våldsbejakande islamister eller enskilda galningar.

Av de hot som finns just nu är den våldsbejakande islamismen det största hotet, säger Anders Thornberg.

– De är beredda att begå terrordåd för IS eller al-Qaida eller på eget bevåg och säga att det är för den kampen. Många är intresserade men man ska också ha avsikt och förmåga att göra något vid rätt tillfälle. Vi har ögonen på ett antal personer, vi följer dem som kan utgöra ett hot, oftast är det inte så men vi chansar aldrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet