Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kritiken från Thomas Morell (SD), riksdagsledamot och vice ordförande i trafikutskottet. Foto: SVT

SD kräver svar från Trafikverket efter kaoset på E22

Uppdaterad
Publicerad

Hur kunde den kaotiska situationen på E22 uppstå?

Det vill flera partier ha svar på – och SD har begärt att riksdagens trafikutskott ska kalla till sig Trafikverket.

– Det inte acceptabelt att en så stor väg blåser igen, säger Thomas Morell, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och vice ordförande i trafikutskottet.

Han syftar på situationen som uppstod på E22 i samband med att ett snöoväder drog in över södra Sverige på torsdagen. Hundratals fordon blev fast på vägen, vissa i över ett dygn.

E22 avstängd efter snökaos

”Misslyckades kapitalt”

Det tog flera timmar från att de första fordonen fastnade tills dess att Trafikverket stängde av vägen.

Det är en av de saker Morell är kritisk till. Trafikverket har bland annat pekat på att de är beroende av information från bland andra polisen och räddningstjänsten.

– Trafikverket är den myndighet som har ansvar för att våra vägar fungerar. Det är deras ansvar att se till att vägen är farbar vilket innebär att de måste skicka ut tillräckligt med resurser för att vägen ska vara farbar, säger han.

– Man kan konstatera att de misslyckades kapitalt.

Flera partier bakom kravet

Flera partier har slutit upp och vill fråga ut Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana i utskottet. Det rapporterar Sveriges Radio.

KD, C, MP och V vill kalla generaldirektören till utskottet, medan S i stället vill kalla ansvarig minister, infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD).

Trafikutskottet ska nu ta ställning till SD:s begäran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet