Björn Söder (SD) vid landsdagarna 2014. Foto: TT

SD splittrat om vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Välfärdsföretag som finaniseras via skattsedeln ska inte få dela ut vinst till ägarna. Det kräver en rad av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter inför partiets landsdagar, helt i konflikt med partiledningen. Även förre partisekreteraren Björn Söder väljer att ta strid med ledningen i en fråga.

Björn Söder är en av Sverigedemokraternas mest kända och inflytelserika profiler. Han är före detta partisekreterare, i dag andre vice talman i riksdagen och ingår i Sverigedemokraternas partistyrelse.

Strid om partiposter

Nu gör Söder något som är mycket ovanligt inom SD: Han väljer att ta strid med partiledningen. Kritiken gäller partistyrelsens beslut att föreslå för de kommande landsdagarna att ta bort posterna som förste och andre vice ordförande i partiet.

– Personligen  har jag varit och är motståndare till det, och har också reserverat mig mot förslaget. Jag tycker att det är upp till landsdagarnas ombud att välja vilka som eventuellt ska efterträda partiordföranden i dennes frånvaro när det gäller det partiorganisatoriska, säger partistyrelsemedlemmen Björn Söder (SD).

Landsdagarna är Sverigedemokraternas högsta beslutande organ och motsvarar andra partiers kongresser eller partistämmor. Vanligtvis är det mycket toppstyrda tillställningar utan särskilt skarpa debatter i känsliga frågor. För Sverigedemokraterna är ett mycket toppstyrt parti och Söder menar att  förslaget är ytterliggare ett sätt att stärka partiledningens makt.

Centralisering av makten

– Som jag skrev i min reservation, en viss form av centralisering. Det tycker jag, säger Björn Söder.

Linus Bylund, som får föra partiledningens talan, håller inte med Söder om kritiken och hänvisar till när partiledaren Jimmie Åkesson var sjukskriven. Då togs ansvaret över av partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson  och inte SD:s vice ordförande Jonas Åkerlund.

– Det här är ju en formell fråga för att i en situation där partiordföranden försvinner så är det inte alls självklart att det är vice i styrelsen som ska ta över, säger Linus Bylund (SD).

Förbud mot välfärdsvinster

Ytterliggare ett beslut som kommer att orsaka debatt på partiets landsdagar, som inleds på fredag, är frågan om att tillåta vinster i välfärdsföretag. Partiledningen har svängt i frågan och tycker nu att det är ok med vinster. Den högersvängen vill nu ett tiotal riksdagsledamöter förhindra. De föreslår ett förbud mot vinstutdelning från välfärdsföretag som finansieras av skattemedel.

– Vi vill ju så klart värna om att skattemedel används till det som det är tänkt, själva verksamheterna och inte delas ut i vinst eller att de ska skickas till skatteparadis ute i världen, säger riksdagsledamoten Jeff Ahl (SD).

Stödjer rödgröna

Skulle motionen gå igenom ändrar det majoriteten i riksdagen i frågan. Då kan regeringen och vänsterpartiet återigen få gehör för sina planer på vinstbegränsningar.

Sverigedemokraternas partiledning vill däremot tillåta vinster, om än med vissa förbehåll.

– Att inte tillåta vinstutdelning är ju att dra undan mattan för väldigt, väldigt många välfärdsföretag där väldigt många människor arbetar och där väldigt många medborgare har sin valfrihet, säger partiledningens talesperson Linus Bylund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-landsdagar

Mer i ämnet