Mattias Karlsson, ställföreträdande partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: TT

SD:s krav för att inte fälla budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är fortsatt berett att fälla regeringens budget i nästa vecka. Men i dag lanserar partiet en rad förslag – i ett öppet brev till Stefan Löfven – som skulle få riksdagsledamöterna ”mer välvilligt inställda”.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson skriver i en debattartikel i Aftonbladet att ”en signal i rätt riktning” från statsminister Stefan Löfven kan få Sverigedemokraterna att vilja rösta på regeringens budget.

Mattias Karlsson räknar upp tio områden där han vill se en förändrad politik, där det första kravet är en halverad asyl- och anhöriginvandring.

”Slopa migrationsöverenskommelsen”

”Ett slopande av migrationsöverenskommelsen och en återgång till de nivåer av invandring som var följden av den politik som Göran Perssons regering bedrev skulle vara ett steg i rätt riktning”, skriver Karlsson.

Bland förslagen finns också ökade satsningar på välfärden och en hårdare kriminalpolitik.

”Bestämmer sig på tisdag”

Om och hur Stefan Löfven svarar på det öppna brevet, kommer att vara en parameter när de 49 riksdagsledamöterna på tisdag ska bestämma vilken budget de ska stödja.

– Det här är ingen varning, det är inget hot. Det är en möjlighet för Stefan Löfven att gå oss till mötes. Vi förstår att vi inte får genomslag för allt vi vill, men om han kan gå oss till mötes en bit på vägen kommer vi att bli mer välvilligt inställda till budgetförslaget, säger Mattias Karlsson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet