Shefaa Al Kasser. Foto: Gunilla Fritze

Extrajobb på biblioteket blev vägen till jobb för Shefaa

Publicerad

Shefaa Al Kasser från Syrien är en av dem som hittat jobb via satsningen på extratjänster.

Shefaa Al kasser, 31 år, kom till Sverige för drygt två år sedan tillsammans med sin lille son. Det var en lång och stundtals väldigt tuff resa med båt, tåg och bil från Mellanöstern till Sverige.

Hennes man hade kommit hit ett år tidigare och fått uppehållstillstånd. Nu bor familjen, som utökats med ytterligare en son, i en liten stuga i Vikingabyn i Höllviken.

Val 2018 Skåne

– Det finns kvinnor som har studerat i Syrien och tycker det är svårt att börja om igen med ett nytt språk. Det finns kvinnor som inte har arbetat i Syrien men som vill göra det i Sverige. Det stärker självkänslan, säger Shefaa.

Studerade i Syrien

Hon har fått en så kallad extratjänst på biblioteket i Höllviken och hennes man, som arbetade som lärare i religion och arabiska i Syrien, har fått en extratjänst som lärarassistent på Södervångsskolan i Vellinge.

Regeringen införde extratjänsterna för att underlätta för de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. De får sex månaders anställning med möjlighet till förlängning. Lönen är 18 500 kronor i månaden.

– Jag tar in tidningar på morgonen, sorterar böcker, skriver lästips till böcker på lätt svenska, jag har sagostund på arabiska för barn och en samtalsgrupp här på biblioteket, säger Shefaa.

– Jag är ambitiös och här på biblioteket finns böcker som jag kan läsa och när jag fikar med den andra personalen pratar vi mycket. Alla är snälla och jag har blivit bättre på svenska genom att arbeta här.

Bättrar på svenskan genom jobbet

I Syrien studerade hon geologi, arabiska och psykologi.

– Jag har arbete här på biblioteket i sex månader och hoppas på att få stanna i ytterligare sex så att jag blir bättre på svenska. Sedan vill jag läsa på universitetet, kanske till socialpedagog, säger Shefaa.

I Vellinge finns ett 30-tal personer som har extratjänster.

– Målsättningen är integration och att de ska bli redo för den reguljära arbetsmarknaden, säger Monica Hallworth, rekryterare inom enheten för arbete och etablering i Vellinge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet