237 får lämna administrationen, i första hand på huvudkontoret i Stockholm där 207 tjänster försvinner, men även i Göteborg, Malmö och Krylbo.
Dessutom stänger SJ igen 17 resebutiker med sammanlagt 68 tillsvidareanställda.
SJ har beslutat att koncentrera kundtjänstverksamheten till Ånge. Som en följd läggs kontaktcenter i Tranås med 95 anställda ner.
Utöver de 400 varslade berörs 53 tidsbegränsade anställda inom försäljningen.
Färre köper biljett via telefon
Enligt SJ:s pressmeddelande minskar behovet av telefonservice via kontaktcenter. På fyra år har antalet inkommande samtal minskat med 44 procent, från 3,2 miljoner till 1,8 miljoner. I stället handlar allt fler sina biljetter genom självbetjäning, enligt SJ.
– Vi säljer i dag 9 av 10 biljetter via digitala kanaler eller ombud. Samtalen till våra callcenter har gått ner med 50 procent de senaste tre åren, försäljningen i våra butiker har också gått ner 50 procent. Vi måste anpassa vår distribution till det, säger SJ:s vd Crister Fritzson till TT.
Sparar 200 miljoner
Personalneddragningarna utgör bara en femtedel av SJ:s omfattande sparprogram på en miljard kronor. Effekten av färre anställda väntas bli 200 miljoner kronor i lägre kostnader, enligt SJ.
I lilla Ånge i Västernorrland befarades att många jobb skulle gå förlorade om SJ skulle lägga ner sitt callcenter på orten. I stället kom beskedet att SJ fortsätter i Ånge.
I går bekräftade källor för SVT att 300 anställda på SJ kan förlora jobbet i ett stort sparpaket. Sparplanerna presenteras för de anställda i dag på förmiddagen.
Tittar på alla kostnader
Samtidigt fortsätter genomlysningen av resten av verksamheten.
– Vi kommer att titta över alla kostnader i bolaget, IT, planering, underhåll, säger Crister Fritzson.
Om det kommer att leda till ytterligare varsel längre fram vill han inte svara på.
– I dag fokuserar vi på administration och försäljning, säger han.
Konkurrensen ökar
Anledningen till besparingarna är en hårdnande konkurrens. Till hösten öppnas för konkurrerande bolag på linjen mellan Stockholm och Göteborg, SJ:s främsta inkomstkälla.
– Vi ser en ökad konkurrens där vi måste anpassa våra kostnader, som är för höga i förhållande till våra intäkter, säger Crister Fritzson.
– Vi börjar nu förhandla med facket. Vi kommer titta på olika paket och erbjudanden för dem som slutar. Det här är naturligtvis en väldigt jobbig period för SJ och våra anställda.
Det kommer alltså att dröja några månader innan det står klart exakt vilka personer som sägs upp.
I förra veckan presenterade SJ en satsning på totalt 3,5 miljarder för att modernisera snabbtågen. Båda delar ingår i SJ:s strategi, säger Fritzon.
– Det är en total plan som innehåller både stora investeringar för att stärka vår konkurrenskraft och attrahera fler kunder, och besparingar så att vi har en effektiv verksamhet, säger Crister Fritzson.
Rättelse
I en första version av artikeln stod det att Ånge drabbas av uppsägningen – det stämmer inte, tvärtom satsar SJ i Ånge.
De 18 resebutikerna som stängs ner – hela listan
Den 31 mars i år stängs följande av SJ:s resebutiker ner:
Alvesta, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Gävle, Hallsberg, Karlstad, Katrineholm, Köpenhamn, Linköping, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Skövde, Uppsala, Västerås, Örebro och Östersund.
Verksamheterna i resebutikerna vid Arlanda, Sundsvall, Stockholm, Göteborg och Malmö berörs inte av varslet.
Källa: SJ