Foto: TT

Sjöstedt: Järnvägspolitiken har spårat ur

Uppdaterad
Publicerad

Att så många får sparken från SJ visar att regeringens järnvägspolitik har spårat ur fullständigt, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Det är ett tungt besked att så många får sparken från SJ. Det visar att regeringens järnvägspolitik har spårat ur fullständigt. Många litar inte på tågen längre. Då behöver man investera mer, inte säga upp anställda, säger Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt, som vill ta bort avkastningskravet på SJ.

– Det här är priset för privatiseringen. Privata bolag kan nu plocka russinen ur kakan.

Han pekar på att uppsägningar även sker på andra håll. Green Cargo och Infranord har också varslat hundratals anställda.

– Det är säkert så att man skulle behöva stuva om vad människor jobbar med inom SJ, ett företag måste utvecklas. Men vi behöver satsa mer på järnvägen. I en tid när järnvägen har stora problem med pålitligheten så sparkar man massor av anställda. Det är precis fel budskap, säger Jonas Sjöstedt.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin är båda kritiska till SJ:s personalnedskärningar.

– Det kommer att förvärra situationen för den svenska järnvägen ytterligare, säger Fridolin till Aftonbladet.

Norman: Vinstkraven ska minska

Regeringen kan komma att sänka avkastningskravet på det statliga tågbolaget SJ från dagens 10 procent inom det närmaste halvåret, enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M). Det är oklart med hur mycket och om detta även gäller transportbolaget Green Cargo.

– Vi ändrar kontinuerligt våra avkastningskrav på företag, beroende på ränteläge och inflation. Jag skulle tro att även SJ:s avkastningskrav kommer att sänkas. Men hur mycket och när får vi återkomma till i så fall, säger han till TT.

”Jättebra för kunden”

Någon direkt koppling mellan tisdagens besked om att SJ skär ned och avkastningskravet tycker inte Peter Norman man kan göra.

– Behovet av nedskärningar skapas snarare av att kunderna inte längre använder SJ:s biljettkontor i samma utsträckning och att det statliga tågbolaget nu utsätts för konkurrens på lönsamma linjer, som den mellan Stockholm och Göteborg, säger Norman.

– När man släpper in konkurrens där man har varit monopolist förut är SJ tvungna att sänka priserna. Det är jättebra för kunden, men då minskar också lönsamheten och då måste de ta tag i sin kostnadskostym, och det gör man nu. Det tycker jag är utmärkt, säger Peter Norman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.