Foto: Henrik Montgomery/TT

Facket: SJ har avvaktat för länge

Uppdaterad
Publicerad

Hans Pilgaard på fackförbundet ST menar att SJ borde ha börjat tidigare med att fasa ut jobben. – Då hade man sluppit ta till storsläggan nu.

I dag meddelade SJ att 400 jobb försvinner när företaget måste spara.

– Det är tyvärr ett nödvändigt ont. Det är något vi måste göra om vi ska klara att konkurrera och överleva i framtiden. Det är bara synd att företaget har avvaktat så länge, säger Hans Pilgaard, avdelningsordförande för fackförbundet ST på SJ, till TT.

– Man hade kunnat lösa det smidigare om man hade börjat för några år sedan och fasat ut jobben.

”Många är väldigt besvikna”

Varslet var större än vad fackförbundet Seko hade räknat med.

– Vi hade uppgifter att det skulle ligga runt 300. Nu pratar vi om 400 fasta tjänster, plus ett 50-tal visstids- och timanställda. Det är en väsentlig avvikelse, säger Erik Johannesson, ordförande för Seko på SJ.

– Det är många som är väldigt besvikna. Det skapar en enorm oro ute i organisationen, säger han.

Facket har inte fått besked om vilka resebutiker som kommer att läggas ner, men det kommer att drabba kundtjänsten hårt, bedömer Johannesson.

– Effekterna blir att vid trafikstörningar kommer det bli svårare att få hjälp.

Varslet motsvarar en mindre del av SJ:s planerade besparing. Tror ni att det kommer fler varsel?

– Det är svårt att svara på, men vi hoppas ju att resten av den miljarden ska finnas inom vardagsrationaliseringar, som effektivare inköp och minskade IT-kostnader. Det finns massor av effektiviseringar man kan göra som inte innebär personalneddragningar, säger Erik Johannesson.

”Kunderna kommer att märka det”

Ann–Charlotte Juliusson, ordförande för Sacoförbundet Trafik och järnväg, är kritisk till att SJ gått ut med så mycket uppgifter innan förhandlingarna med facket inletts.

– Det är inte gängse beteende mellan arbetsmarknadens parter, säger hon.

Hon tror inte att SJ:s besparingar går att genomföra utan att kunderna märker det, på ett eller annat sätt.

– Men hur är för tidigt att säga än.

600 jobb bort på Green Cargo

Hon konstaterar att tågbranschen som helhet brottas med problem. Samtidigt som SJ gör stora besparingar ska helstatliga Green Cargo minska antalet anställda med 600 personer till 2016.

– Det är lite samma situation i hela branschen just nu, väldigt tufft. Vi har gått från att ha ett monopol till att ha en helt avreglerad marknad. Innan den här branschen kommer i balans kommer det nog att ta ett tag, säger Ann–Charlotte Juliusson.

– I förra veckan gick SJ ut och sade att man skulle göra en mångmiljardinvestering. Att vara järnvägsoperatör i dag innebär att man bedriver en väldigt kapitalintensiv verksamhet. Generellt måste man tjäna så mycket med pengar att man kan göra sina investeringar. Men det är väldigt jobbigt för alla enskilda individer som drabbas av det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.